GenelGüncelKültür Sanat

Sadece Qırımtatarlarnın anlacagı 10 şey

1- Qırımtatar milli gimni Ant etkenmen: Sözler ve muzıkasını mühellifi milli qahramanımız , liderimiz ve 1918 senesi ruslar tarafindan vahşice öldürülgen Noman Çelebicihan” Bu yerde milli marşımızdan bir parça ketiremiz. Antetkenmen, söz bergenmen millet içün ölmege, Bilip, körip milletimniñ közyaşını silmege. Bilmey, körmey biñ yaşasam, Qurultaylı han olsam, Kene bir kün mezarcılar kelir meni kömmege…”

2- Qırımtatar tamğası–Taraqtamğa: Qırımtatarlarnıñ köktüsteki bayrağında altın renkile bezetil gentamğa–taraqak solunğan

3- Qaytarma: Qırımtatar millioyunu. Qırımtatarlarnıñ göñlünü, kimligini köstergen oyundur.

4- Qalpaq: Qırımtatar erkeklerine ait ananeviy başkiyimi. Misafirzi-yareti, bayramlar vaqıtındaki yilgenşey.

5- Ey Güzel Qırım! Yırı: Vatan Qırım’ğa hasretimizniañ latqan, diñle – genimiz zaman yüreklerimizni yaqqan,Qırımtatarlarnıñ destanlaşqanyırı.

6- Tım-Tım Oyunu: Nazik,totay ve büyük ustalıq istegen qırımtatar oyunudur. Bu oyunğa ayrı güzellik ve ahenk bergen – kemanesesidir

7- Tepreç–Tepreş: Hıdırlezden soñra yapılğan bir qırımtatar halq bayramıdır. Bir- birlerine yaqın köylerniñ halqları birarada toplaşıp eglenirler.Tepreç künü qalaqay tığırtıp başlar. Tığırtılğan qalaqaynıñ üstbeti kökke baqar ise o sene bereketin iaruvolacağı tüşünilir. Tepreç künü türlü eglenceler yapılır. Bular, küreşler, yırlar ,güze lhamıraş yarışmaları, çıñlar ve çeşit eglencelerdir.

8- Amet Aqay: Keskin zeka ve hazır cevaplığı ile keyfimizni kötergen qırımtatar latifelerniñ qahramanı.

9- Köbete, yantıq (cantıq) ve çiğbörek: Qırımtatar sofrasınıñ olmazsa olmazı. Ailelerni toplanğan, tadınen hayrette qaldırğan ve ancaq qırımtatarlar kerçekten yapabilgen et ve hamurdan pişirilgen köbete, yantıq ve çiğbörek.

10- Sürgünlük– Qatil Stalin emiri ile öz toprağından zornen ayırıldık, 19Mayıs1944senesi Qırım’nıñ asıl ve tamır halqına yapılğan eñ qara künü. Erkeklerimiz cebhede SovetBirligi içün savaşıreken halqımız sinsice öz anatoprağından zornen ayırıldı. Buf acia neticesinde mil-letimizniñ 50% yolarda, yoqsulluqta, açlıqta ğayıp ettik” 1944 te 18 Mayısnıñ sabahı ebedî söndü ah halqımnıñ sobası Facia üstüne facia, zorbalıq. Eñağır, eñ acı hışımğa oğradıq. Aytıñız üykenler yaş nesil diñlesin Açıñız tarihnıñ o qara perdesin Sözüñden, anayer, o dağlar iñlesin İnsanlar başına sürgünlük kelmesin..!

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest