GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Rusya’dan itiraf adımı

Cavanşir Feyziyev
Felsefe Doktoru

Rusya’dan itiraf adımı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan’a yaptığı devlet ziyareti kapsamında Şehitler Hiyabanı’nı ziyaret ederek, Azerbaycan’ın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü uğruna şehit düşen Vatan evlatlarını saygıyla anarak, “Ebedi Meşale”nin önüne çelenk koydu. Kanaatimizce bu, Rus devlet başkanının Bakü’ye yaptığı son ziyarette attığı en önemli adımlardan biriydi.

Bu adım esasen SSCB liderliğinin ve bizzat SSCB’nin ilk ve son başkanı Mihail Gorbaçov’un Azerbaycan’a yönelik adaletsiz tutumunun ve suçluluğunun itirafı idi. Ocak 1990’da Sovyet birliklerinin Bakü’ye girmesi emrini veren Gorbaçov’du. Bu operasyon sonucunda çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere cumhuriyetimizin farklı milletlerden 170 vatandaşı öldürüldü.

Aslında Vladimir Putin’in bugünkü adımı, hemen suçun itirafını, aynı zamanda Azerbaycan’ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün restorasyonu uğruna hayatını kaybeden şehitlerin anısına saygıyı da içeriyordu. Bu aynı zamanda, bizzat SSCB liderliği Mihail Gorbaçov’un yanlış politikası ve suçluluğu nedeniyle Ermeni-Azerbaycan çatışmasının alevlendiğinin itirafı idi.
Genel olarak Rusya Devlet Başkanı’nın Bakü ziyaretini ve bu ziyaretin sonuçlarını değerlendirdiğimizde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in parlak dış politika çizgisinin uygulandığını açıkça söyleyebiliriz. Ülkemiz arazi bakımından çok büyük olmasa da sadece Güney Kafkasya’da değil, Orta Asya’da da önemli bir rol oynamaktadır. Azerbaycan hem Rusya hem de Avrupa Birliği ile pragmatik ilişkiler kurarak Eski Dünyanın enerji güvenliğini sağladı. Azerbaycan, dış güçlerin bölgemizi kontrollü kaos uçurumuna sürükleme planlarına karşı çıkıyor. Biz Azerbaycan vatandaşları olarak bunu takdir etmeliyiz ve gelecek nesiller de bunun için her zaman minnettar olacaktır.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest