Qırım Tarihı Erzincan Universitetinde Yaşatıldı

Erzincan Universitetiniñ Bişkek salonında Qırım tarihı sunumu
Mustafa Sarıkamış, Erzincan Binali Yıldırım Universitetiniñ Bişkek salonında Qırım tarihı mevzusında gerçekleştirdiği sunumnıñ universitetniñ resmiy kaynaklarına kirdiğini belirtti.
Qırım Tatar halqınıñ tarihiy keçmişi, ana vatanı, milliy kimligi ve vatanğa dönüş mücadelesi üzerine yapılan bu sunum, Qırım tarihınıñ ilimiy ve maarifiy muhitlerde tanıtılması bakımından mühim bir çalışma olaraq öne çıqa.
Sunumnıñ Erzincan Binali Yıldırım Universitetiniñ resmiy kaynaklarında yer alması, Qırım Tatarlarınıñ tarihiy mirasınıñ ve milliy mücadelesiniñ akademik muhitke aktarılması bakımından ayrıca ehemmiyetke malik.
Bu faaliyet, İsmail Bey Gaspıralınıñ «Dilde, Fikirde, İşte Birlik» düsturuna uygun olaraq, Qırım Tatar tarihınıñ Türk dünyası arasında daa geniş tanıtılmasına hizmet etken mühim bir adım olaraq değerlendirilebilir.
Qırım Tatarlarınıñ Milliy Maarif Mücadelesi: Mustafa Sarıkamıştan Türk Dünyasına Çağrı
Qırım Tatar milliy mektepleri, medreseleri ve ana vatanda yaşanğan insan haqqı ihlâlleri dünya kamuoyuna duyurılmaqta. Mustafa Sarıkamış, İsmail Bey Gaspıralınıñ «Dilde, Fikirde, İşte Birlik» düsturun yaşatmaqnıñ ehemmiyetini bir kere daa hatırlattı.
Qırım Tatarlarınıñ Milliy Maarif Mücadelesi: Mustafa Sarıkamıştan Türk Dünyasına Çağrı
Qırım Tatarlarınıñ milliy kimligini, tilini ve medeniyetini yaşatmaq içün yürütülgen maarif faaliyetleri, ana vatanda devam etken insan haqqı meselesi ve Türk dünyası arasında birlik çağrısı bir arada gündemge keldi. Dünya Qırım Tatar Dernegi Başkanı Mustafa Sarıkamış, İsmail Bey Gaspıralınıñ «Dilde, Fikirde, İşte Birlik» düsturun yaşatmaqnıñ zaruriyetine işaret etti.
Qırım Tatar halqınıñ milliy varlığını qorçalamaq, ana tilini yaşatmaq ve kelecek nesillerge milliy şuur bermek yolundaki mücadelesi, diaspora cemaatleriniñ çalışmaları ile devam etmekte.
Dünya Qırım Tatar Dernegi Başkanı Mustafa Sarıkamış tarafından paylaşılan bilgilerde, Qırımda yaşanğan insan haqqı ihlâlleri, milliy maarifniñ vaziyeti ve Qırım Tatarlarınıñ vatanğa bağlılığı üzerinde durulmaqta.
Milliy mektepler ve ana tilini yaşatmaq
Paylaşımda Qırımda 15 milliy mektepniñ bek çetin şartlar altında Qırım Tatarcası ve Türkçe dersler bergenligi belirtilmekte. Bu mektepler, yalnızca bilim berilgen müesseseler degil, aynı zamanda Qırım Tatar milliy kimliginiñ, tiliniñ ve medeniy mirasınıñ yaşatılğan mühim ocaklarıdır.
Ana tilinde eğitim almaq, halqnıñ öz tarihını, edebiyatını ve milliy degerlerini kelecek nesillerge aktaruvınıñ esas şartlarından biridir. Bu sebepten milliy mektepler etrafında yürütülgen çalışmalar, Qırım Tatarlarınıñ milliy gelecegi bakımından ayrıqça ehemmiyetke malik.
İmam Maturidi Kalay Medresesinde diniy maarif
Mustafa Sarıkamışnıñ paylaşımında, Qırımda İmam Maturidi Kalay Medresesinde 35 yatılı qız, 35 yatılı erkek ve 30 hafızlıq oqığan talebe bulunğanı ifade etilmekte.
Medrese faaliyetleri, diniy bilimlernen beraber milliy terbiyeniñ ve maarifniñ yaşatılmasına hizmet etken mühim çalışmalar arasında yer almaqta. Qırım Tatar cemaatiniñ diniy ve milliy mirasını qorçalamaq, bu türlü müesseselerniñ devamlılığı ile yaqından bağlıdır.
Qırımda insan haqqı meselesi
Paylaşımda, Rusya tarafından Qırımnıñ işğal etilmesinden soñ Qırım Tatarlarına bir sıra vaatler berilgenine rağmen, bunlarnıñ hiç biriniñ yerine ketirilmegeni ve ana vatanda insan haqqı ihlâlleriniñ devam etkeni ileri sürülmekte.
Qırım Tatarları içün ana vatan meselesi, yalnızca toprak meselesi degil; milliy kimlik, ana til, diniy ibadet, maarif ve tarihiy adalet meselelerini de qapsay. Bu sebepten Qırımda yaşanğan her türlü insan haqqı ihlâli, halqnıñ milliy gelecegine tesir etken mühim mesele olaraq qarşımızğa çıqmaqta.
Sürgün ve vatanğa dönüş mücadelesi
Qırım Tatarlarınıñ tarihı, sürgünler, zorunlı köçler ve ana vatandan ayrılıqnen şekillengen acı hatıralarnı da öz içine alır. 18 mayıs 1944 senesinde başlatılğan sürgün, halqnıñ tarihındaki en ağır felâketlerden biri olaraq hatırlanmaqta.
1980-ci senelerden başlayaraq Qırımğa dönüv hızlanğan olsa da, halqnıñ ana vatanda erkin ve emniyetli yaşayışını temin etken şartlar tam olaraq tesis etilmegen. 2014 senesindeki Rusya işğalından soñ ise Qırım Tatarlarınıñ milliy ve insanî meseleleri daa da keskinleşti.
İsmail Bey Gaspıralınıñ düsturu
Mustafa Sarıkamışnıñ paylaşımında İsmail Bey Gaspıralınıñ «Dilde, Fikirde, İşte Birlik» düsturuna aýratyn yer berilmekte.
Bu düstur, Qırım Tatarlarınıñ maarif, til, medeniyet ve milliy birlik yolundaki mücadelesiniñ fikiriy temellerinden biridir. Gaspıralı mirası, Türk dünyası arasında qarşılıqlı anlayışnı, bilimniñ yayılmasını ve milliy inkişafnı teşvik etken mühim bir fikir hazinesidir.
Türk dünyasına birlik çağrısı
Qırım Tatarlarınıñ milliy meseleleriniñ dünya kamuoyuna duyurılması, Türk dünyası cemaatleriniñ qarşılıqlı destek ve dayanışması ile daa da kuçlenebilir.
Milliy maarifniñ yaşatılması, ana tiliniñ qorçalanması, tarihiy adaletniñ temin etilmesi ve insan haqqı ihlâlleriniñ ortadan kaldırılması yolunda birlikli çalışmalar yürütülmesi, Qırım Tatarlarınıñ kelecek nesilleri içün büyük ehemmiyetke malik.

Haber kaynakçası
1. Mustafa Sarıkamışnıñ Facebook paylaşımında yer alğan bilgiler.
