GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

POLONYA ARMALARINDA TÜRK İZLERİ

POLONYA ARMALARI

   Araştırmacı yazar Veli Metin Türkoğlu, Polonya hanedanlık armalarını araştırırken bazı armaların Türk tamgası taşıdığını fark etmiş, araştırmalarını derinleştirmeye başladığında ise Avrupalıların kendi arma geleneklerinde Türk tamgaları görmekten rahatsız olduklarını belirten makalelere rastlamıştır.

   Polonya’daki bazı şehir devleti armalarının Türk-i semboller içermesi ile ilgili (Yurt dışı kaynaklardan alınan) bir yazı:

   Polonyalıların armalarında kullanılan diğer tipik özellikler arasında at kuyrukları, oklar, Malta Haçları, tamgalar, yıldızlar (Musevi yıldızı) ve kehaşetler (Şaman sembolleri) bulunmaktadır. Ayrı bir hanedan müjdeciliği (armacılık) teriminin icat edildiği tamamen geometrik birçok şekil vardır. Aslında bütün Polonya katlarının soyut geometrik şekiller üzerine kurulu olduğu ileri sürülmüş, ancak çoğu zaman at nallarına, oklara vb. Rasyonalize edilmiştir. Bu hipotez doğruysa bu durum batı Avrupa müjdeciliğinden farklı olarak Polonyalı kulübün en azından kısmen Tamgas’tan (Türk sembollerinden) türetilebileceğini önermektedir. Sarmatiler, Avarlar ve Moğollar gibi Avrasya göçebeleri tarafından mülkleri işaretlemek için kullanılan işaretlerdir.

   Sistemin kökeninin kanıtı kısıtlı kabul edildi ve hipotez “Serkatizm”in bir parçası olarak eleştirildi. Bununla birlikte, Polonya Soyluluğu ile ilgili yakın tarihli DNA projeleri, Lehçe Asalet’in en azından bir kısmının Sarkalı (Türk) kökenli olduğunu ispatladı…

   Avrupalıların kendi arma geleneklerinde Türk tamgaları görmekten rahatsız olduklarını belirten bu gibi yazıları gördükten sonra araştırmalarını bu yöne çeviren Veli Metin Türkoğlu’nun bulguları aşağıda belirtilmiştir.

POLONYA HANEDANLIK ARMALARI: Avrupa devletlerindeki hanedanlık ya da şehir armala­rında “Ay Yıldız” ve “Tamga” gibi Türk sembollerini taşıyan şekiller kullanılmaz.  İstisnai bir durum olarak Polonya’da karşımıza çıkan Avrupa’ya özgü olmayan Türk tarzı simgeler taşıyan armalar vardır. Bu tür armalar, kökeni Türk boylarından gelen ve halen Polonya’da yaşayan hane­danlara aittir. Bu konuda araştırmalar yapılırsa sonuç olarak (tıpkı Kızılderililerdeki motif ve sembollerde olduğu gibi) Türk kökenli çıkacaklardır.

   Polonya’daki 260 tane günümüz hanedanlık arması içerisinde 55 adet kesinliğinden emin olduğumuz Türk-i sembol ve 70 adet Türk-i sembol olma ihtimali yüksek, toplamda 125 adet arma tespit etmiş bulunmaktayız.

   Kesinliğinden emin olduğumuz 55 adet Türk-i sembol içeren arma aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

polonya armaları
polonya armaları
polonya armaları
polonya armaları

Polonya Armaları görsellerinin tamamını gösteren link: ru.wikipedia.org/wiki/Гербы_польской_шляхты  Erişim tarihi: 01 Aralık 2019 Saat: 16,00   

Polonya’daki şehir armaları ile Türk sembolle­rinin karşılaştırma örnekleri.

polonya armaları
polonya armaları

Polonya armalarının en az %49’u Türk kökenli semboller içermektedir. Özellikle Hazar-Kırım Türklerine ait semboller çoğunluktadır. Eski Hazar-Kırım Türkleri Musevi inanca sahip bir topluluktur. Kırım’da “Perçemli Yahudiler” ve “Perçemsiz Yahudiler” olarak iki farklı Musevi gurup vardır. Perçemli Yahudiler İsrail kökenli, Perçemsiz Yahudiler (Museviler) ise Türk kökenlidir.  Dolayısıyla Polonya’daki Türkler de büyük ihtimalle Musevi’dir. Hitler’in katlettiği Yahudilerin büyük çoğunluğu da Polonya kökenlidir. Hitler, Yahudileri mi yoksa Hazar-Kırım kökenli Türkleri mi soykırıma uğra­mıştır araştırmak gerekir.

   Prof. Dr. Ahmet Taşağıl; Hazar Türkleri hakkındaki açıklamalarında bu tezi doğrulamakta ve bu konuda ABD’li tarihçi Peter B. Golden, Sovyet tarihçi Mihail İllarionoviç Artamonov, İngiliz tarihçi Douglas Morton Dunlop ve birçok Polonyalı tarihçinin araştırmaları olduğunu belirtmektedir.

   Hitler’in yapmış olduğu katliamın sonuçlarına göre bir değerlendirme yapacak olursak; Polonya’daki 260 tane hanedanlık arması içerisinde Türk-i sembol içeren armaların katliam öncesinde % 49’luk oranının çok üstünde olma ihtimali yüksektir.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

One thought on “POLONYA ARMALARINDA TÜRK İZLERİ

  • numan terzioğlu

    selamlar, kolay gelsin Hocam..Murat Adji nin Türklerin Saklı Tarihi ni okuyorum şu an.Bütün Avrupanın kökenindeki Türk izini anlatıyor.Ola ki okumadıysanız diye yazdım.Sağlıcakla kalın

Yorumlar kapatıldı.

Pin It on Pinterest