AşkanaGenelGüncel

Pişmaniye – Tentene

Pişmaniye, Kırım Tatarlarının Tentene dedikleri bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da, yemesi gerçekten çok zevkli. Türk Tatar mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan bu tatlı, eskiden insan gücüyle yapılıyordu. Şimdi makinelerle üretilmektedir. Fakat evde yaptığınız pişmaniye helvası her zaman daha lezzetli olacaktır. Bunu hazırlarken verdiğiniz emek, gerçekten pişmaniyenin lezzetine yansıyacak. Size tavsiyemiz arada dostlarınızla toplanarak, arada birde olsa evde pişmaniye yapmanızdır.

Pişmaniye -Tentene için gerekli olan malzemeler

  • 250 gram tereyağı
  • 3 su bardağı un
  • 1 kg toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 adet limon
pişmaniye - tentene
pişmaniye – tentene

Yapımı

Tentene hazırlamak için uygun boyda bir tencerenin içine 1 kg toz şeker ve 2 su bardağı suyu koyarak, ocakta kaynatmaya başlayın. İçine limon suyunu da sıkın. Karışım hafifçe kırmızı renge dönüştüğünde, kaşıkla içinden bir kaşık şekerli su alarak bunu soğuk suyun içine dökün. Eğer suyun içinde bu katılaşır ağda kıvamına gelirse, pişmaniye helvasının ağdası olmuştur. Şimdi tavanın içinde 250 gram tereyağıyla birlikte unu kavurmaya başlayın. Bunu daha sonra büyük bir tepsinin içine dökün. Burada soğumasını sağlayın. Başka bir tepsiye yine soğumuş olan şekerli ağdayı koyun. Bu ağda karışımı beyaz bir renk alıncaya kadar iyice yoğurun. Daha sonra iki ucunu birleştirerek, buna halka şeklini verin. Daha sonra diğer tepsinin içindeki kavrulan unun içine koyun. Şimdi dostlarınıza ihtiyacınız olacak. Şekerli halkayı 3-4 kişi kenarlarından çekerek halkayı büyütmeye başlayın. Daha sonra halkayı ikiye katlayın ve yeniden aynı işlemi yapın. Bunu katlar incelinceye kadar aynı şekilde çekmeye devam edin. Daha sonra tel tel olmuş katları kopartarak, sevdiklerinize ikram edin.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest