Genel

Lazgı dansı, izleyicilerini zengin tarihi geçmişi ve dinamik doğasıyla büyülüyor.

Dünyaca bilinen Özbek geleneksel dansları arasında özellikle Andican, Semerkant, Fergana, Taşkent, Buhara va Harezm dansı, estetiği ve koreografisiyle kendine özgü bir sanattır. 

Harezm yöresine özgü geleneksel “Lazgı” Özbek kültüründe önemli bir yere sahiptir.  

Harezm lazgısı türkü ve danstan ibarettir.  Melodisi küçük bir giriş ve 3 bölümden oluşmaktadır.

Dans yavaş ve basit hareketlerle başlar, önce parmaklar, bilekler, omuzlar ve ardından tüm vücut canlanmaya başlar. Sonra kolları, bacakları ve vücudu içeren ani, karmaşık hareketler birleştirilir.

Melodinin bir parçası tekrarlandığında, dans dönüşümlü olarak hareket eder.

Melodi değiştikçe ve hız arttıkça dans daha yoğun hale gelir. 

Günümüzde  Harezm’de “Kayroq lazgı”, “Dutor lazgı”, “Surney lazgı” gibi toplam 9 tür lazgı dansı var.

Buna ek olarak, yirminci yüzyılın ortalarından bu yana, çeşitli sanatçılar tarafından lazgı melodisiyle birçok türkü yazılmıştır.

12 Aralık 2019’da, UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirası Komitesi’nin 14. oturumunda, Özbekistan’ın Harezm yöresine özgü geleneksel “Lazgı” dansı UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dâhil edilmiştir.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest