GenelGüncelTürk Dünyası

“Kurmangazı ve Ulu Bozkır Müziği” Festivali Almatı’da Gerçekleştirildi

Kazakistan’ın Almatı şehrinde 30 Eylül-2 Ekim arasında Kurmangazı Orkestrası binasında ünlü Kazak besteci Kurmangazı Sagırbayulu’nun doğumunun 200. yıldönümüne ithafen “Kurmangazı ve Ulu Bozkır Müziği”  uluslararası geleneksel müzik festivali  gerçekleştirildi.

Almatı şehrinin önemli kültür-sanat etkinliklerinden birine dönüşen festivale Kazakistan’dan “Dina Halk Çalgıları Orkestrası”, “Tattimbet Halk Çalgıları Orkestrası”,  “Kurmangazı Halk Çalgıları Orkestrası” ile “Otrar Sazı Halk Çalgıları Orkestrası”, Kırgızistan’dan “Bişkek Halk Çalgıları Orkestrası”, Özbekistan’dan “Özbek Devlet Halk Çalgıları Orkestrası”  ve Türk Dünyası farklı coğrafyasından tanınmış geleneksel müzik sanatçıları katıldı.

Türk Dünyası geleneksel müzik sanatına ilişkin eserlerin icra edildiği festivalin açılışında, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Arstanbek Muhamediulu, TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Askar Turganbayev ve  Kurmangazı Orkestrası Müdürü Nurgisa Daveşov birer konuşma yaptı.

Festivalde yaptığı konuşmasında, Kurmangazı’nın sadece besteci değil, aynı zamanda Kazak halkının milli uyanış felsefesi ve bağımsızlık düşüncesinin öncülerinden olduğunu ve müziğine Kazak halkının  mücadele ve bağımsızlık ruhunu yansıttığını dile getiren Turganbayev, Bozkırın ulu ozanın Türk Dünyası’nın zengin kültürünün değerli parçalarından biri olduğunu vurguladı.

Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği etkinliğin sonunda Turganbayev,  Kurmangazı’nın doğumunun 200. yıldönümü vesilesiyle Kurmangazı Halk Çalgıları Orkestrası’nda uzun yıllar çalışan sanatçılara TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov adına madalya ve plaket takdim etti.

“Kurmangazı ve Ulu Bozkır Müziği” Festivali Almatı

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest