GenelGüncelKırım TarihiKültür Sanat

Kırım’daki Tokluk Köyü Camii

Tokluk Köyü Camii, 1894-1895 senesinde Hacı Maksud Murtaza adlı bir hayırsever tarafından tamir ettirilmiş.

Eski çizimlerden ve tarihî fotoğraflardan caminin orijinalinin kuzeybatı köşesinde üzeri sıvalı tek şerefeli taş bir minare olduğu anlaşılmakta. 

Doğu cephede ise yapıya bir eklenti bulunmakta. Bu eklentinin güneyde kemerli bir girişi var. Caminin üst örtüsünün kırma çatılı ve alaturka kiremit kaplı olduğu da tarihî fotoğraflardan anlaşılmakta. 

Tokluk Köyü Camii, Sovyet devrinde 1923’te fiilen, 1935’te ise resmen kapatılmış.

Kırım Tatarlarının vatanlarından sürülmesini müteakip cami binası uzun yıllar köy kulübü olarak kullanılmış. 1980’li yıllarda köyde Kültür Evi’nin inşa edilmesiyle cami binası kaderine terk edilmiş.

Kırım Tatarlarının toplu olarak vatanlarına dönmeye başladıkları 1980’lerin sonlarında eski camiden ancak duvar yıkıntıları ayakta kalmış.

Eski caminin planına uygun olarak kesme taştan dikdörtgen plan şemasında yeniden inşa edilen Tokluk Köyü Camii 2013 yılında tamamlanarak ibadete açılmış.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest