GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Türklerin milli içeceği Kımız

Bir Türk içeceği olan kımız, geçmişte olduğu gibi, günümüzde de önemini korumakta.

Türklerin atı ehlileştirip, binek hayvanı olarak kullanmaları Dünya tarihinde önemli bir gelişme olarak görülmekte. Türkler, atı yalnızca binek hayvanı olarak kullanmamış, aynı zamanda etinden ve sütünden de yararlanmışlar. Atın sütünden kımız yaparak, içmesini öğrenmişler. 

Kımızın geçmişten günümüze kadar kullanıldığı kültür coğrafyası Türklerin yaşamış oldukları coğrafya.

Tarihi kayıtlarda İskit, Hun ve Göktürk gibi eski Türk toplulukları kımızı yoğun olarak kullanılmış. Günümüzde ise Kazaklar, Kırgızlar ve Yakutlar başta olmak üzere, çeşitli Türk toplulukları tarafından sevilerek içilmekte. 

Kımız, kısrak sütünün fermante edilmesiyle elde edilen geleneksel bir içecek. Kırgızistan’da bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte sofraları süslemeye başlar. Düğün, toplantı ve eğlencelerin vazgeçilmez içeceğidir.

Kımız
Kımız

Kımızın birçok hastalığı tedavi özelliğine sahip olduğu bilinmekte.

Kımızın; vücudun direncini artıran, bağışıklık sistemini güçlendiren, vücuda kuvvet veren, içildiğinde uzun süre tok tutan özellikleri var.

Geçmişinden bugüne kımız, başta verem, astım, zatüre, kalp ve damar hastalıklarıyla bazı kadın hastalıklarında önerilmekte.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest