GenelGüncelKırım TarihiKültür Sanat

Kırım’da Tanrı Harpokrates’in Fildişi Heykelciği Bulundu

Arkeologlar Kırım’da, Greko-Mısır Tanrısı Harpokrates’i betimleyen, fildişinden yapılma eşsiz bir heykelcik keşfetti.

İstisnai derecede iyi korunmuş durumda olan heykelcik, Kerç’in güneyinde yer alan Tyritake (Yunanca Diya) antik kentindeki kazılar sırasında keşfedildi.

Kırım Arkeolojisi ve Tarihi Araştırma Merkezi direktörü Alexander Aybabin’in belirttiğine göre MÖ 1. yüzyıla tarihlenen heykelciğin, çocuk tanrı Harpokrates’i, yanında bir kornukopya (bereket boynuzu), iki satir ve bir kazla, betimlediğine inanılıyor.

Ptolemaik dönem İskenderiye’sinde gelişen Helenistik dinde sessizlik, sır ve sırdaşlık tanrısı olan Harpokrates, Mısır tanrısı Horus’un Yunan uyarlaması, Plutarkhos’a göre ise umudun tecellisiydi.

Keşif çalışmasının başkanı Viktor Zinko, bu yılki çalışmanın antik kentteki iki alan üzerinde yürütüldüğünü bildirdi. Araştırmalar antik kentteki MÖ 4. yüzyılın ikinci yarısında ve 3. yüzyılın başlarında güçlü bir savunma yapısı olarak kullanılmış kale duvarının kuzeyine yoğunlaştırıldı.

Bilim insanları 2018’de, şehir duvarının güneyindeki yerleşim alanını araştırmaya başladı. Duvarın üst kültür katmanlarında içinde taştan bir ocak olan bir erken Ortaçağ yapısına rastlandığı bildiriliyor.

Şehrin merkez kısımlarında, şehir duvarının batısı ve buraya bitişik yapılar da incelendi. Şehirdeki güçlendirme duvarının bu kısmı MÖ 6. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş. Kazılar sırasında, MÖ altı ila birinci yüzyıllara tarihlendirilen çok sayıda yapının da keşfedildiği söyleniyor.

Viktor Zinko, tanrı Harpokrates heykelciğinin yanı sıra, çeşitli amforalar, çömlekler ve bronz sikkeler de bulunduğunu belirtiyor.

Kaynak : http://arkeofili.com

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest