GenelGüncelKültür Sanat

KIRIM TATARLARININ BAYRAK SORUNUMU VAR ?

Son günlerde sosyal medyada gündemde bolca tartışılan Bayrak konusu ile ilgili Dünya Kırım Tatar Dernek Başkanı Mustafa Sarıkamış yazılı basın açıklamasında bulundu.

‘’ Kırım Tatar bayrağı, muhtemelen 1917 ortalarında, Kırım’ın ve bağımsız Kırım Halk Cumhuriyeti’nin bayrağı olmak üzere “Gökbayrak” bugün kullanılmakta olan şekliyle, yani gök mavisi bir zeminin sol üst köşesine Kırım hanlarının Tarak Tamga’sı yerleştirilmiş olarak düzenlendi.

Kırım tatarların milli bayragı
Kırım tatarların milli bayragı

Hanlık döneminde kalan bazı maddî eser ve belgelerde halâ rastlanılabilen Tarak Tamga, tarihî köklere dayandırılan bir Kırım kimliğini vurguluyordu. Gök mavisi zemin ise geniş Türk kimliğinin bir sembolü olarak o zamanki İstanbul’un Türkçü çevrelerinden etkilenerek kabul edilmişti. Bu yaygın inancın tarihî gerçeklere ne ölçüde uygun olduğu bir tarafa bırakılırsa, gök mavisi rengin o dönemde özellikle İstanbul’daki Türkçü faaliyetlere aşina olan Kırım (ve diğer Türk ülkelerinden) aydınlara ortak ve geniş Türk kimliğine işaret etmek için gayet pratik bir sembol oluşturduğu da bir gerçektir.

Türklüğü temsil eden gök mavisi zemin üzerinde yer alan ve binlerce yıldır çeşitli Türk boylarında da kullanılan üç dişli ve altın sarısı rengindeki Tarak Tamga’nın yer aldığı Kırım Tatarlarının milli bayrağı, 26 Haziran 1991’de toplanan 2. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nda milli bayrak olarak Kurultay salonlarına asılmıştı.

Kırım Tatar Türkleri Tarak Tamgalı Gök bayrak ile Ay Yıldızlı Türk Bayrağını aynı olarak görmekte ve aynı saygıyı göstermektedirler

Ukrayna ve Rusya Parlamentolarında görev yapan Kırım Tatar asıllı milletvekillerin mensubu oldukları milletlerin bayrağını taşımaları ve asmaları gayet normaldir.

Kırım Tatarı Ukrain, Rus, Alman veya başka milletten değildir. Türkiye’de Kırım Tatarlarının tamamına yakını kendini Kırım Tatar Türkü olarak kabul etmektedir.

Türkiye’nin Güneyinde Kıbrıs, Kuzeyinde Kırım vardır. Türkiye’nin uçması için bu iki kanada ihtiyacı vardır.

Ancak bazı şahısların ellerine tutuşturulan bayrağı sallamaları bir topluma mal edilemez. Ayyıldızlı Bayrağımız ile Tarak Tamgalı Gök Bayragımız dışında Bayrak sallayanları Kırım Tatar halkı bilmekte ve bunlara rağbet etmemektedir. Her toplumda size uymayan insanlar çıkabilir. Bu insanlar zaten bir halkı temsil edemezler.

Kırım Tatarları suni gündemlerle asla bölünmezler. Bu milletin Asil ve Öz evlatlarıdır.

Kamuoyuma saygı ile arz olunur.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

One thought on “KIRIM TATARLARININ BAYRAK SORUNUMU VAR ?

  • Reşit Temel

    Çok haklısınız başkanım, maalesef Türkiye’ mizde kendini bilmez çıkarcı, menfaatciler utanmadan futursuzca Türkiye ‘de yaşayan Kırım Türklerinin adını kullanarak Ukrayna’ ya yalakalık için destekte bulunmaya çalışıyorlar, bu terbiyesizler pretostolarda sayıları belli oluyor, benim sözlerim Ankara genel merkez diye adlandırılan grubadır, saygılarımla.

Yorumlar kapatıldı.

Pin It on Pinterest