Kültür Sanat

KIRIM TATARLARINDA KAHVE

Kırım Tatar kültürümüzün önemli ögelerinden birisi olan kahve uzun yıllar geçmesine rağmen hala günümüzde  önemli bir yere sahiptir.

Kırım Tatar adetlerinde çok önemli bir yere sahip olan kahvenin bazı çeşitleri vardır: Kara kahve, kaymaklı kahve, sütlü kahve. Çay, hoşaf ve şerbetler misafirlere ikram edilen diğer içeceklerimizdendir. Türk kahvesine göre içimi daha hafif ve yumuşak olan kahve kıtlama veya şeker ile karıştırılarak içilir . Yemek öncesinde Tatar kahvesi, yemek sonrasında yeşil çay içilir. İkram edilen kaymaklı kahve ve yeşil çayın geri çevrilmesi ev sahibini oldukça üzer.

Avan  (havan)  Kahve dövmek için kullanılır , dökümden veya ağaçtan yapılır.Kahve çekmek için ayrıca el ile kullanılan kave tirmeni (kahve değirmeni) kullanılır.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest