GenelGüncelKırım TarihiKültür Sanat

Kırım Tatar Siyaset ve fikir adamı Ahmet Özenbaşlı

Fikir dünyası da şekillenmeye başlayan genç doktor adayı, 1917 Kasım’ında toplanan Kırım Tatar Millî Kurultayının üyesi oldu. Kurultay, Kırım Millî Hükümetini kursa da ömrü çok uzun olamadı. 27 Ocak’ta Akmescit’in işgaliyle hükümet yıkıldı. Ahmet Özenbaşlı da yarım bıraktığı tıp eğitimini tamamlamadı ve sinir hastalıkları doktoru oldu.

Özenbaşlı, 1928 yılında Kırımlı aydın ve siyasetçiler tutuklanmaya başladığında yargılandı ve 10 yıl çalışma kampı cezasına çarptırıldı. Altı yıl sonra 1934’te serbest kaldı. 

İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanlar Kırım’ı işgal ettiğinde ona ittifak teklif etti. Ancak Özenbaşlı, bu teklifi reddetti ve Romanya’ya gitti. Burada kendisini takip eden Sovyet ajanları tarafından tutuklandı ve Moskova’ya götürüldü. 1947’nin Eylül ayında 25 yıl hapis cezasına çarptırılan Özenbaşlı, Stalin sonrası yumuşama ile cezaevinden çıktığında sene 1955’ti. Özenbaşlı, daha sonra Tacikistan’ın Hucand kentine, akrabalarının yanına gitti ve orada nöroloji uzmanı olarak çalışmaya başladı. 

Özenbaşlı, 4 Aralık 1958 târihinde yaşama gözlerini yumdu. Eski Hucand mezarlığına defnedilen Dr. Ahmet Özenbaşlı’nın vasiyeti, Bahçesaray’da; “Hocam”dediği Gaspıralı İsmail Bey’in yakınında yatmaktı. 8 Ağustos 1993’te vasiyeti gerçekleştirildi.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest