Genel

Kırım Müslümanları Akmescid’de bayram namazı kıldılar

13 Mayıs 2021’de saat 6.00’da Kırım’ın tüm camilerinde Ramazan orucunun sona ermesine ve Oraza Bayram bayramının başlamasına adanmış bayram namazı kılınmıştır.

Kırım Müftüsü Emirali Ablaev, Kırım’ın farklı bölgelerinden yaklaşık üç bin Müslümanı bir araya getiren Sendikalar Kültür Sarayı’nın salonunda toplu namaz kıldı.

Müftü bayram hutbesinde Müslümanları bir araya gelmeye, yardım etmeye, destek olmaya, büyüklerine saygı göstermeye çağırdı.

“Saygı ailede başlar, eğitim aile ile başlar. Ebeveynlere, öğretmenlere, yaşlılara saygı – bunların hepsi ailede yatıyor. Her birimiz çocuklarımız için iyi bir örnek olmalıyız, çünkü çocuklarımızın yarınki davranışları bizim şu andaki davranışımızdır. Anaokulları ve okullar inşa etmeliyiz, çocuklara kültürümüzü, ana dillerini öğretmeliyiz. Bütün bunlar bizim elimizde ”dedi Müftü.

Ayrıca ulusal kimliğin din, tarih, anadil, gelenek ve göreneklerle ilgili bilgilerde korunmasının, ataların miras bıraktığı ve miras bıraktığı her şeye saygı duyulduğunu vurguladı.

“Uzun bir geçmişimiz var, güçlü bir temelimiz var – bu bizim dinimiz ve hiçbir dış etki inancımızı sarsmamalı. Bugün sadece din barış ve istikrar sağlayabilir. Tanrı’dan korkan bir kişi asla suç işleyemez. Adalet içinde yaşamak, halkın, vatanın, geleceğin iyiliği için çalışmak ve toprağımızda saygı görmek – bu bizim görevimiz. Ve Oraza Bayram suçların affedilmesi için birleşme, karşılıklı anlayış ve destek için vesile olsun ”dedi.

Kırım Müslümanlarının ruhani lideri ayrıca bayramlarda ihtiyaç sahiplerine, yaşlılara, hastalara, geniş ailelere, yetimlere özel dikkat gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Yarımadanın tüm camilerinde bayram namazı yapıldı. Simferopol Merkez Camii Kebir-Jami’de Kırım Müftü Yardımcısı Ayder İsmailov tarafından bayram namazı kılındı. Müminleri bayramda tebrik ederek ailelere barış ve hayır, halkın birlik ve beraberliği, ihtiyarlara saygı, muhtaç ve yetimlere bakım diledi.

Müslümanlar üç gün Oraza Bayramını kutlayacaklar. Şu anda, yaşlı akrabaları ve ağır hasta insanları ziyaret etmek, çocuklara tatlılar vermek ve sevdiklerine hediyeler vermek gelenekseldir.

Kırım başkanı Sergei Aksyonov’un kararnamesiyle, 14 Mayıs cumhuriyette tatil günü ilan edildi.

Oraza Bayram, Müslümanlar için ana dini bayramlardan biridir (Kurban Bayramı’nın kurban bayramı ile birlikte). Oraza Bayram’da af dilemek, ebeveynleri ziyaret etmek, sadaka dağıtmak (sadaka veya küçük hediyeler), mezarlıkları ziyaret etmek ve ölen akrabaları anmak gelenekseldir.

Kırım DUM’u Merkez İdare Dairesi’nin basın servisi

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest