Aşkana

Kırgızistan’ın ulusal yemeği Yemeklerin Şahı Beshparmak (Beş Parmak)

Kırgızistan ve Kazakistan’ın geleneksel lezzeti olarak bilinen beş parmak yemeği, adını çatalla değil elle yenme özelliğinden alıyor. Bu yemeğin pişme süresi biraz uzun. Çünkü etin yumuşak servis edilmesi gerekiyor ve bu uzun sürüyor. Misafirlere de ikram edilmesi gelenek haline gelmiş bu yemeğin servis süresi  evde misafir olunca epey uzuyormuş. Çünkü geleneklere göre misafiri uzun süreli ağırlamak gerekirmiş.

Yemeğin ritüelinde ise, sofraya oturulur, ellerin yıkanması için tas ve su gelir, herkes elini yıkadıktan sonra yemekler gelir, herkes tabağına yemeğini alır ve beş parmak ile yemek yenmeye başlanır.

Bu lezzetli ve geleneksel yemeği siz de sofralarınıza getirmek, farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız lezzetine doyamayacağınızı belirtmek istiyoruz.

6 kişilik

Beşparmak Tarifi İçin Malzemeler
  • 1 kilogramkemikli kuzu eti
  • 3 adetpatates(soyulmuş, orta boy doğranmış)
  • 1 yemek kaşığıtuz
  • 2 adetkuru soğan(piyazlık doğranmış)
  • 1 çay kaşığıkarabiber (arzuya göre)
  • 2 su bardağıun
  • 1 adetyumurta
  • 1 su bardağısu(aldığı kadar su)
  • 1/2 çay kaşığıtuz
Beşparmak Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Bir tencere veya düdüklü tencereye etleri yerleştirin ve tüm tencere su ile dolacak kadar su ekleyin.
  2. 1,5 saat sonra su kaynayıp etler pişmeye yaklaşınca patatesleri de ekleyin ve patatesler yumuşayana kadar pişirin.
  3. Etler ve patatesler piştikten sonra kevgir yardımıyla tencereden çıkarın ve kaynayan suya soğanları atıp yumuşayana kadar  5 dakika pişirin.
  4. Soğanları da süzdürüp tencereden aldıktan sonra hamur parçalarını da aynı suya atın ve 5 dakika pişirin. Eğer su miktarı azalmışsa biraz daha su ekleyip kaynadıktan sonra hamurları atabilirsiniz.
  5. Pişen hamurları servis edeceğiniz tabağın en altına yerleştirin.
  6. Üzerine et ve patatesleri, en üste de soğanları yerleştirip, dilerseniz karabiber ekleyerek servis edebilirsiniz.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest