GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Keşfedilmeyi bekleyen hazine: Özbekistan

Son yıllarda başlattığı ekonomik reform ve değişimlerle Orta Asya’nın parlayan yıldızı olmayı hedefleyen Özbekistan, yaklaşık 35 milyon nüfusuyla bölgenin en kalabalık ülkesi.

Orta Asya’da kurulan Timurlular, Harzemşahlar, Şaybaniler, Babürlüler devletleri ile 19. yüzyılda Çar Rusyası tarafından devrilen Buhara Emirliği, Kokand ve Hive Hanlıklarına yüzyıllar boyu ev sahipliği yapan ülke, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla 31 Ağustos 1991’de bağımsızlığını ilan etti.
Geçmişin izlerini taşıyan görkemli yapılara ev sahipliği yapan Özbekistan, son yıllarda turizm sektörüne verdiği önemle dikkatleri üzerine çekiyor. Dünyanın farklı coğrafyalarından bu ülkeye gelen turist sayısının her geçen yıl artmasıyla Özbekistan, barındırdığı eşsiz eser ve kültürünü tanıtmaya çalışıyor.  

Türk ve İslam mimarisinin nadide eserlerine ev sahipliği yapıyor

“Orta Asya’nın incisi” olarak bilinen Özbekistan, tarihî İpek Yolu güzergahında yer alıyor. Asırlar boyu kervanların geçiş noktalarından Özbekistan’da, eşsiz çinilerle bezenmiş medreseler, mavi kubbelerle örtülü külliyeler, kervansaraylar, camiler ve ünlü İslam alimlerinin kabirleri bulunuyor.

Türk ve İslam mimarisinin en nadide eserlerine ev sahipliği yapan ülke, son yıllarda inanç turizminin de yeni merkezlerinden biri haline geldi. İmam Buhari ve İmam Maturidi gibi birçok İslam aliminin türbesi, bu ülkeyi ziyaret edenler için büyük öneme sahip.

Ülkenin modern yüzünü simgeleyen başkent Taşkent’te, yüksek binaların, restoranların ve kafelerin yanı sıra farklı dönemleri yansıtan tarihi yapılara rastlamak mümkün.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest