GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Kazakistan’da Türk Yazısının Uyanış Günü

Kazakistan’da düzenlenen Uluslararası Türk Yazısı Uyanış Günü etkinliğinde Türk arkaik yazı formu olan Orhun Alfabesi‘nin tarihsel önemi ve yeniden dirilişi gündeme getirildi. 

Kazakistan Ulusal Müzesi‘nde düzenlenen etkinlik ünlü Türk bilim insanları, sanat tarihçileri ve halkın katılımıyla gerçekleştirildi. Alanında uzman isimler Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan ve Çin (Doğu Türkistan) bölgelerinin Türk Yazısı’nın temel çevresi olduğu belirtilirken bulguların yalnızca tarihi değere sahip olmadığı, Türkçe’nin ve bütün Türklerin ortak kökenleri, coğrafi ve kültürel etkinlik sahalarını vurgulaması bakımından ayrıca öneme sahip olduğu belirtildi. 

Etkinliğin mimarları arasında Azerbaycan ve Türkiye’nin de bulunurken Kazakistan’lı yetkililer Türk Yazısı Uyanış Günü‘nü milli bayram ve uluslararası bir etkinlik haline getirme amacında olduklarını belirttiler. 

Yapılan açıklamada 15 ülkeden yanıt geldiğini ve “Bütün Türk Devletlerinin ortak bir birliğe ilgi duyduklarını görmekteyiz” açıklamasına yer verildi. 

Kaynak: #KazakhTV

kazakistan latin alfabesi

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest