GenelGüncelKültür Sanat

Kazakistan’da “Aral Gölü” toplantısı


Aral Gölü: Artık var olmayan bir derya
Aral Gölü, coğrafya kitaplarından hatırlanacağı üzere dünyanın en büyük dördüncü gölü olarak anlatılırdı. Ancak bugün artık bir Aral Gölü’nden bahsetmek oldukça güç Kazakistan’ın başkenti Astana’da, “Aral bölgesinde ekonomik, çevresel ve sosyal konularla ilgili yasal düzenlemelerin” ele alındığı yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.

Kazakistan'da "Aral Gölü" toplantısı
Kazakistan’da “Aral Gölü” toplantısı

Kazakistan Meclis binasında yapılan etkinliğe milletvekilleri ile devlet kurumlarının ve uluslararası örgütlerin temsilcileri katıldı.

Kazakistan Enerji Bakan Yardımcısı Sabit Nurlıbay, toplantıda yaptığı konuşmada, Aral Gölü’nün kurumasıyla yılda milyonlarca ton tuzun etrafa yayılarak bölgeye zarar verdiğini söyledi.

Gölün kurumasının olumsuz sonuçlarının giderilmesi için sınır ülkelerle varılan anlaşmalar çerçevesinde çalışmalar yaptıklarına işaret eden Nurlıbay, Kazakistan ile Özbekistan arasında çevrenin korunmasına ilişkin imzalanan anlaşma çerçevesinde ilk komisyon toplantısının geçen yıl Taşkent’te yapıldığını aktardı.

Nurlıbay, “Anlaşma çerçevesinde Seyhun nehrindeki suyun kalitesini ortak izleyeceğiz. Gelecek ay laboratuvarlarımız Çimkent’te ortak faaliyetler yapacak.” dedi.

Dünyanın büyük göllerinden olan Aral, Sovyetler Birliği döneminde suyun plansız kullanılması sonucu yüzde 90 kuruyarak, Büyük ve Küçük Aral gibi gölcüklere ayrılmıştı. 

Kazakistan’ın teklifi üzerine 1993 yılında Orta Asya ülkeleri Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan tarafından Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu kurulmuştu.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest