GenelGüncelTürk Dünyası

Kazakçayı zenginleştiren dilbilimci İslam Jarılgapov Karagandı’da anıldı

Kazakistan’ın önemli dilbilimcilerinden, bilim insanı, tercüman ve yazar İslam Jarılgapov’un doğumunun 100. yılı vesilesiyle Karagandı’da “Kazak terminolojisi; tarihi, bugünü, geleceği” konferansı düzenlendi.

Kazakçanın zenginleştirilmesine önemli katkıları bulunan ve 5 binden fazla kelimeyi Kazakçaya kazandıran Jarılgapov’un 100. doğum yıldönümüne ithafen düzenlenen etkinliğe, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, Karagandı Valisi Erlan Koşanov, TWESCO Başkanı Darhan Kıdırali, Baytursınov Dilbilimi Enstitüsü Müdürü Yerden Kajıbek, Gazi Üniversitesi Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRKİYAT) Müdürü Hülya Kasapoğlu Çengel, Azerbaycan Pedogoji Üniversitesi’nden Prof. Dr. Buludhan Azizoğlu, çok sayıda akademisyen ve davetliler katıldı.

Konferansta konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, “ayaldama”,”korermen”, balmuzdak”, okırman”, teledidar” gibi sözleri Kazakçaya kazandıran İslam Jarılgapov’un sadece Kazak halkı için değil Türk halklarının bütününe önemli katkılar sunduğunu, Jarılgapov’un türettiği yeni sözlerin sadece vatanında değil Türk coğrafyasının farklı lehçelerinde de istifade edildiğini vurguladı.

Karagandı Valisi Erlan Koşanov da, Jarılgapov’un benzersiz bir söz üstadı olduğunu belirterek, onun 1930’lu – 40’lı yıllarda Kazakçaya kazandırdığı kelimelerin halen kullanıldığını ve o kelimelerden yoksun bir Kazakçayı hayal bile edemediğini dile getirdi.

Hülya Kasapoğlu Çengel de konuşmasında, Jarılgapov’un Kazakçaya kazandırdığı kelimelerin bazılarının Türkçede de kullanıldığını vurgulayarak, Türk halklarının ortak bir alfabeye geçmesinin önemli olduğunu ve bunun Türk halklarının entegrasyonuna katkı sağlayarak, kardeş halkların edebiyatını okunmasını sağlayacağını ifade etti.

Konferansta konuşan diğer katılımcılar da bilim insanı İslam Jarılgapov’un çeşitli alanlardaki katkılarından bahsetti.

İslam Jarılgapov Kazakistan

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest