GenelGüncelKırım TarihiKültür SanatTürk Dünyası

İSMAİL GASPRALINIÑ EV-MÜZEYİ

Bağçasaray şeerinde büyük maarifçi, naşir ve cemaat erbabı İsmail Gaspralı adına ev-müzeyi
 İsmail Gaspıralı evi - müzesi
İsmail Gaspıralı evi – müzesi


Ev-müzey 1921 senesi, Gaspralınıñ 70 yıllığı munasebetinen açılğan edi. On beş yıl evelsi müzey restavratsiya yapılğan soñ, 2001 senesiniñ başında tantanalı sürette yañıdan açıldı. İsmail bey Gaspralı bundan yüz yıl evelsi aynı şu binada meşur “Terciman” gazetasını, bir sıra dergi, derslik ve risalelerni çıqarğan edi. Maarifçi vefat etken soñ bu yerde açılğan müzey 1932 senesine qadar çalıştı.

 İsmail Gaspıralı evi - müzesi
İsmail Gaspıralı evi – müzesi

Soñunda ise müzeyniñ bir çoq eşyaları ğayıp oldı. Bugün ise ev-müzeyde İsmail Gaspralınıñ ayatı ve faaliyetinen bağlı olğan çoqtan-çoq nadir kitap, elyazma ve fotoresimler saqlana. Ulu erbapqa bağışlanğan bir çoq tedbirler ve konferentsiyalar da şu yerde keçirile. Ev-müzey Bağçasaray şeerinde İ. Gasprinskiy soqağında (Hansaray-Çufut qale yolunda) yerleşken.

 İsmail Gaspıralı evi - müzesi
İsmail Gaspıralı evi – müzesi

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest