Genel

İlham Aliyev, 2021 yılını ′′ Nizami Ganjavi Yılı ′′ ilan etti

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın. İlham Aliyev, 2021 yılının ′′ Nizami Ganjavi Yılı ′′ ilan edilmesiyle ilgili bir emir imzaladı.
Kararnamede, dünya edebiyatının önde gelen temsilcisi, dahi Azerbaycanlı şair ve eğitimci Nizami Ganjavi ‘ nin insanlığın sanatsal görüşünde yeni bir sayfa açan nadir şahsiyetlerden biri olduğu belirtiliyor. Milletimizin maneviyatının ayrılmaz bir parçası haline gelen dev sanatçının parlak mirası, Doğu ‘ nun eşsiz kültür hazinelerindeki eşsiz yerini korumuştur.
Dönemin en önemli kültür merkezlerinden biri olan, Gence ‘ de yaşayan ve yakın ve orta doğu felsefesini oluşturan ve halk ve edebi estetik düşünce tarihini zenginleştiren eski Azerbaycan kenti Nizami Ganjavi, incileri de burada tanıttı. Nizami Ganjavi ‘ nin geniş bir ününü bulduğu ′′ Xamsa ′′ dünyanın şiirsel felsefi fikrinin zirvesinde duruyor. Yetenekli şair, birçok takipçinin bulunduğu büyük bir edebiyat okulunun temelini oluşturdu. Nizami ‘ nin kütüphanelerini ve müzelerini süsleyen en popüler eserleri, Doğu minyatür sanatının gelişimini de teşvik etmiştir.
Nizami kavgası her zaman dünyanın doğusunun odağı olmuştur. Ülkemizde Nizami sanatının öğrenilmesi ve tanınması alanında çok sayıda çalışma yapıldı, eserlerinin sırasıyla değerlendirilen bilimsel eleştirmen metni, kitapları hassas tasarım ve kitlesel dolaşımında yayınlandı. Edebiyat ve sanatta Nizami ‘ nin unutulmaz bir görüntüsü oluştu. Gence ‘deki onurlu şairin heykelleri Bakü, Saint-Petersburg ve Roma’ da kaldırıldı. Ulusal Bilimler Akademisi Edebiyat Enstitüsü ve Azerbaycan Edebiyat Müzesi ‘nin adı Nizami Ganjavi’ den geçiyor. Büyük Britanya Oxford Üniversitesi Nizami Ganjavi Merkezi başarılı bir şekilde faaliyet gösteriyor.
Nizami Ganjavi ‘ nin yıldönümü ülkemizde hep gerçekleşti. Dahi şairin 800 yıl dönümü, mirasının araştırması ve propagandasında büyük bir dönüş yaptı. Her zaman Azerbaycan ‘ ın klasik edebiyat ve kültürel mirasına yaklaşan milli lider Haydar Aliyev, Nizami mirasına da ilgi gösterdi. Heydar Aliyev ‘ in girişimiyle 1979 yılında alınan ′′ Azerbaycan ‘ ın büyük şair ve bilim adamı Nizami Ganjavi ′′ kararı, Nizami Ganjavi ‘ nin mirasının araştırma ve tanıtımı için yeni umutlar açtı. Ölümsüz sanatçının 1981 yılında Ulu Önder ‘ in girişim ve katılımıyla gerçekleştirdiği 840 yıldönümü töreni, ülkenin kültürel yaşamının damgası haline geldi. 2011 yılında Nizami Ganjavi ‘ nin 870 yıl dönümü devlet düzeyinde bir dizi etkinliklerle kutlandı.
2021 yılında dahi şair ve bilim adamı Nizami Ganjavi ‘ nin doğumunun 880 yıldönümü. İnsanları her zaman ahlaki mükemmele çağıran ve yüksek manevi nitelikler yükleyen varlıklı kültürün başarısını göz önünde bulundurarak, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasasının güçlü sözlerin ve düşünceli efendilerinin mahlûkatının müstesna önemini göz önünde bulundurarak:

  1. Mayıs Azerbaycan Cumhuriyeti ‘ nde ′′ Nizami Ganjavi Yılı ′′ ilan edilsin.
  2. Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kabinesi, Nizami Ganjavi Yılı için bir etkinlik planı hazırlayıp uygulamalıdır.
    · ·
Nizami Ganjavi
Nizami Ganjavi

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest