Genel

HAÇLILARIN DÖNEMİ ÇOKTAN KAPANMIŞTIR

Jean Baudrillard: “Batı’nın kirli işlerinin kuklası haline getirilen Sırplar, sanki bütün Avrupa ile bir katliam anlaşması yapmış gibiler” diyerek, Saraybosna’nın Avrupa’nın ortasında, kan gölüne dönüştüren Sırpların, arkasında kimlerin olduğunu göstermektedir. Bosna’da beş yıl süren kanlı savaştan sonra, benzer toplu cinayetlerin bütün Müslüman ülkelerde, dünyanın gözleri önünde tekrarlanması, yeni bir Haçlılar döneminin başladığını göstermektedir.
***
Avrupalılar Sırpların öncülüğünde başlattıkları, Yeni Haçlı Seferleriyle, Kosova savaşıyla Balkanlara yerleşen Türkleri, tekrar Anadolu’ya göndermek için, ellerinden geleni yapmaktadırlar. Ancak Anadolu Asya ile Avrupa arasında gelip geçilen köprü değil, iki kıtanın, iki kültürün, iki dünyanın altın oranda harmanladığı bir medeniyetler coğrafyasıdır. Avrupalılar geçmişteki Haçlı seferleriyle ulaşamadıkları amaçlarına, Yirmi birinci yüzyılda ulaşmaları düşünülemez.
***
Kosova’nın Bosna’yı, Irak’ı Suriye’nin, Afganistan’ı Libya’nın izlediği gibi, Müslüman ülkelerdeki toplu “etnik temizlik” cinayetleri, Batı Avrupa ülkelerindeki yaşayan Müslümanlara da sıçramaktadır. Dünya için en büyük tehlike, Müslüman ve Hristiyan çatışmasıdır. Batılılar Yeni Avrupa’yı, 1492’de İspanya’da yaptıkları gibi, Müslümanların kanları ve gözyaşları üzerine kurmaya kalkışırlarsa, bütün ülkeleriyle dünyayı, ölüm saçan bir ateş topuna dönüştürürler.
***
Avrupa ülkeleri tarihlerinin her döneminde, kan dökme ve yağmalamada, mirasçıları oldukları Yunanlılar ve Romalılardan, hiç geri kalmamışlardır. Onlar ataları gibi, kendileri dışındakileri insandan saymazlar. Avrupalılar çifte standart uygulamada, Romalılar gibi davranmaktan vazgeçmelidirler. İstanbul’un Türklerin eline geçmesiyle, başta Moskova olmak üzere, bütün Avrupa ülkelerinin başşehirleri, kendilerini birer “Üçüncü Roma”, görme sevdasına kapılmışlardır.
***
Roma’nın mirasçısı olduğu Yunan’da yalnızca güç saygı görmüştür. Onların anladıkları tek dil güçtür. Güçlerinin doruk noktasına ulaştıkları dönemlerde, toplumlarının yüzde sekseni kölelerden oluşmuştur. Yunan’ı insanlığın ulaşabileceği son nokta olarak gören Roma, kan dökme ve yağmalamada ustasından daha ileriye gitmiştir. Roma için Romalıların dışında herkes köledir. Avrupa’nın yeniden Roma’ya dönmesi, hem Batı’nın, hem de Doğu’nun sonu olur.
***
Dünyada yaşanan dehşet verici savaşların, tarihsel arka planını kavramak için, Avrupa kültürünün ana kaynakları olan Yunan ve Roma’nın iyi bilinmesi gerekir. Bosna’nın Bilge Başkanı Aliya İzzetbegoviç’in her fırsatta vurguladığı gibi. “Kötülük Avrupa’nın Haçlı zihniyetinin temellerindedir.” Haksızlık karşısında susan Avrupa, kötülüğün evrensel simgesi olmaktan kurtulamayacaktır. Yirmi birinci yüzyılın dünyasında, Yeni Haçlılara kesinlikle yer yoktur.
***

Prof. Dr. Nazif Gürdoğan

Pin It on Pinterest