Kültür Sanat

Gagavuzya 23 Aralık 1994’de Bağımsızlığını ilan etti

Bugün 23 Aralık, Moldova Parlamentosu’nun “Gagavuz Yeri” Özel Hukuki Statüsüne İlişkin Kanun’u kabul etmesinin 26. yılı, ya da daha basit bir ifadeyle Gagavuz Cumhuriyeti Moldova’ya özerk olarak giriyor.
Biraz tarih öncesi. Etnos olarak Gagavuz, 13. ve 14. yüzyılın başlarında kuruldu. Son bileşen Polovtsy (Kıpçaklar, Kümanlar), Gagavuzların ilk devletliği Balkanlar’daki Dobruca despotizmiydi. Osmanlı İmparatorluğu tarafından sınırlarının genişletilmesinden sonra Balkan ülkeleri bağımsızlıklarını kaybederek bu imparatorluğun parçası oldular. Ancak Gagavuz dahil Balkanlar’da yaşayan halklar ortadan kaybolmadı. Artık Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olarak yaşamaya devam ettiler. Silistre kentlerinde Akkerman’ın (bugünkü Belgorod-Dnestrovsky) “Gagauz Maalesi” nin bulunduğu 1530 tarihli belgeler bulundu. Maalesef, tarihimizin bu çok ilginç dönemi pek (en azından Gagavuz tarihçileri tarafından) incelenmemiştir. Rus ve Osmanlı imparatorluklarının yaklaşık 200 yıldır sürdürdüğü savaşlar, Gagavuz ve Bulgarların yaşadığı yerlerde yapıldı. Bu nedenle, Gagauz ve Bulgarların bir kısmı Budjak’a taşındı. Ama ondan önce bile Budjak her zaman iskan edildi. 29 Aralık 1819’da, “Tuna ötesi yerleşimciler” statüleri nihayet belirlendi ve bazı yardımlar verildi – 3 (eski için) ve 7 yıllık (yeni) yerleşimciler için vergi muafiyeti, 50 yıllık askerlik hizmetinden muafiyet. Toplamda 90’dan fazla köy kuruldu.
Büyük zorluklar yaşayan atalarımızın yaşamlarını, maddi refahlarını ayarlamasından sonra ve gelişimlerinin bir sonraki aşaması medeniyet gelişimi (ilk etapta okul işlerinin oluşumu) olunca 1853-1856 Kırım Savaşı çıktı (Rusya ile Osmanlı İmparatorluğu arasında) ). Bu Kırım Savaşı, Gagauz halkının etnik bir grup olarak gelişimini ve kimliğimizin yıllar önce oluşmasını engellemiştir. Budjak’taki Gagauz konutunun yoğun bölgesini 2 kısma ayırdı: Moldova prensliğinin bir parçası olan Tuna ve Pryprutye’de (ve daha sonra Romanya’nın oluşumundan sonra Romanya’ya) ve Budjak’ın Rus kısmı. Ve bu Tuna ve Priprut bölgesi, son Rus-Türk savaşından sonra ancak 1878’de Rusya’ya döndü. Çarlık hükümeti tarafından verilen bu 25 yıllık Romanya’ya giriş için Tuna ötesi yerleşimcilerin hakları ve ayrıcalıkları ihlal edildi. Ancak Budjak’ın Rus kısmında kalan koloniler de aynı istikrar içinde kalmadı. Daha önce tahıl ve diğer malların ihraç edildiği Reni ve Izmail limanları, Romanya sınırları içinde kaldı. Ve Odessa’dan uzaktı. Kasım 1860’ta Bolgrad kentinde yaşanan iyi bilinen olaylardan (savunmasız vatandaşların dövülmesi) sonra, yaklaşık 20 bin Bulgar ve Gagavuz, Azak bölgesinde yeniden Rusya’ya taşındı. Dobruca bu açıdan üzücü bir örnektir: Romanya’ya girdikten sonra (1877-1878’deki son Rus-Türk savaşından sonra) Romence konuşulmaya başlandı. 19. yüzyılın sonunda, topraksızlık nedeniyle Gagavuzların çoğu Rusya’nın Asya yakasına – Sibirya ve Kazakistan’a ve ayrıca Kuzey Kafkasya’ya taşınmak zorunda kaldı. Gagavuzlar, Rus-Japon ve I.Dünya Savaşı’na katıldı. Ayrıca, 1. Dünya Savaşı’na her aileden ve çok sayıda kişiden yaklaşık 15 bin Gagauz çağrıldı.
Bundan sonra – 1918’den 1940’a kadar 22 yıl süren Romanya’nın Besarabya işgali dönemi. 1925’ten başlayarak, Besarabya’nın pek çok sakini (özellikle Gagauz ve Bulgarlar) toprak eksikliği nedeniyle Güney Amerika’ya taşındı. Bu veriler (kaç tane kaldı, kaç tanesi uzun bir yolculukta öldü, kaç tanesi Brezilya’da yeni bir yerde sıcaktan ve dayanılmaz çalışma koşullarından öldü, henüz araştırılmadı ve yayınlanmadı). 28 Haziran 1940’ta Sovyet birlikleri Besarabya topraklarına girdi. 2 Ağustos 1940’ta Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kuruldu. Ancak Besarabya bölgesinin tamamı MSSR’ye dahil edilmedi. Referandum yapılmadan yetkililerin kasıtlı kararı ile Budjak’ın güneyi Ukrayna’ya verildi. Ancak bunun yerine, eski Moldova Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin (bugünkü Transdinyester) birkaç sol banka bölgesi MSSR’ye dahil edildi. Ancak Gagauz halkı ikiye bölündü: çoğunluk Moldova’da, küçük kısım Ukrayna’da.
Sonra, 1940’tan itibaren birkaç baskı dalgası yaşandı. Halkımızın en az yarısını götüren 1946-1947 yapay kıtlığı. 16 yaşın üzerindeki güçlü erkek nüfus, en zor endüstrilere – madenler, madenler, fabrikalar – götürüldü. Birçoğu oradan geri dönmedi. Ayrıca, en yetenekli 70 kız ve erkek çocuk 30’lu yaşlarda Türkiye’de okumak için ayrıldı. Çok yükseklere ulaştılar, ancak bilgi ve becerileri vatanlarına verilmedi. Geri dönemediler – II.Dünya Savaşı başladı.
Büyük Vatanseverlik Savaşı’ndan sonra, 1946’da, SSCB Bilimler Akademisi’nden bir grup bilim adamı, Gagavuz halkının dili, tarihi ve kültürünün bilimsel çalışması için koşullar yaratmaya başladı. Gagavuz dili çalışması için özel bir komisyon oluşturuldu. Soru, çalışmak için Kişinev’deki SSCB Bilimler Akademisi’nin Moldova üssünün liderliğine aktarıldı. Ocak 1948’de komisyon, Ukrayna SSR Bakanlar Kurulu’na ve MSSR Bakanlar Kurulu’na ve Bolşevik Tüm Birlik Komünist Partisi Merkez Komitesi’nin okul departmanına

Venera Lukmanova

Venera Lukmanova, 9 Mayıs 1974'te Dağıstan Cumhuriyeti'nin Nogai bölgesinde Orta-Töbe köyünde büyük ve arkadaş canlısı bir Nogai ailesinde doğdu. 1991 yılında liseden mezun oldu ve aynı yıl Gazetecilik Bölümü Filoloji Fakültesi Karaçay-Çerkes Devlet Pedagoji Üniversitesi'ne girdi. Alınan uzmanlık alanları: yerli (Nogai) dil ve edebiyat öğretmeni, gazeteci (geniş profil). 14 yaşından itibaren şiirlerini Nogai dilinde "Şöllik mayağı" (“Bozkır Feneri”) nde Cumhuriyet gazetesinde yayınlamaya başladı. Nogai dili ve edebiyatı gazetecisi ve öğretmeni, eğitim çalışmaları müdür yardımcısı olarak çalıştı. Şu anda 3 basımın yazarıdır: Nogai dilinde bir şiir koleksiyonu ve Nogai-Rus dilinde 2 terminolojik sözlük. Venera Lukmanova, Nogai dilinin gelişimiyle uğraşan, diğer ulusları Nogai kültürü ve tarihine tanıtan bir Nogai aktivistidir. Nogai ve Rusça'da başka bir şiir koleksiyonu hazırladı. Terminolojik sözlüğünü genişletmeye çalışıyor, Türkçe-Nogai-Rusça terminolojik sözlüğünü yayınlamak istiyor ve daha sonra İngilizce olarak, İngilizce'de okuyucuların izleyicileri çok daha geniş olacak.

Pin It on Pinterest