Kırım TarihiKültür SanatTürk Dünyası

Füze ve uzay teknolojisi uzmanı İlim İnsanı Kırım Tatar Refat Appazov

Füze ve uzay teknolojisi uzmanı Kırım Tatar Milli Meclisinin kurucularından Refat Appazov

Refat Appazov 8 Eylül 1920 tarihinde (bugünkü adı Simferopol olan) Akmescit şehrinde doğdu. ilk öğretimine Yalta şehrindeki Kırımtatar mektebinde başladı, sekizinci sınıftan itibaren Rusça tedrisatlı bir okulda okumaya devam etti. 1939 yılında, eski Sovyetler Birliği’ndeki en önemli yüksek okullardan biri olan Moskova’daki Bauman Moskova Devlet Teknik Üniversitesi’ne devam etti.

Refat Appazov
Refat Appazov

Appazov öğrenimini tamamladıktan sonra Moskova yakınlarındaki adı sonradan Korolyov olarak değiştirilen şehirdeki Sovyet Bilimler Akademisi’nde çalışmaya başladı. O yılki uzun menzilli roketler ve Sovyetler Birliği uzay roket teknikleri genel proje mühendisi, ünlü Sergey Korolyov ile tanıştı ve onun özel rehberliği altında 20 yıl boyunca çalıştı. İki bilim insanının ilk tanışması Alman V-2 füzelerinin incelenmesi sırasında oldu ve birlikte çalışmaya başladılar. Kırım Tatarı olması nedeniyle maruz kaldığı baskılardan da yine Korolyov sayesinde kurtuluyordu.

Refat Appazov sık sık projelerde mühendis olarak görevler alıyordu. Venüs ve Mars gezegenlerine yollanılan uzay aletlerinde, Sovyet-Amerikan “Apollo-Soyuz Test Projesi”, “Energiya-Buran” uzay roketleri projelerine katıldı.

Appazov, 1950’li yılların sonunda ilk uydu ve uzay araçları için füze taşıyıcıları üzerinde çalıştı. Appazov, uzaya ilk giden insan olan Yuri Gagarin’in uzaya gittiği uydunun füze taşıyıcıları üzerinde de çalışmıştı.

Refat Appazov, 200’den fazla bilimsel çalışmanın yazarıdır. 1935’lerde Baumen Teknik Okulu ve Moskova Havacılık Enstitüsü bünyelerinde görev aldı.

Refat Appazov, hayatının büyük kısmında için ulusal aktevitelere katılamadı. 1987’de, Kırım Tatar halkının, Ulusal Devrimci Parti’nin saflarına yönelmesi, anavatana kitlesel dönüşün başlamasının ardından Appazov da politik çalışmalara katılmaya başladı. 1990 – 1991 senesi V. Dogujiyev rehberligindeki Kırımtatar halkının sorunlarıyla uğraşan devlet komisyonuna üye oldu. 1991 yılında Akmescit’te olup Kırım Tatar Millî Kurultayı’nda yer aldı ve Kırım Tatar Millî Meclisi’ne seçildi, meclisin kurucuları arasında yer almış oldu.

18 Nisan 2008 tarihinde yaşamını yitirdi ve vasiyeti üzerine Kırım’da toprağa verildi.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest