GenelKültür Sanat

Dünyanın en iyi akordeon sanatçılarından kabul edilen Server Abkerimov

Dünyanın en iyi akordeon sanatçılarından kabul edilen Server Abkerimov 1965 yılında Özbekistan’ın Çırçık şehrinde doğdu. Abkerimov ailesi,1944 yılının 18 Mayıs’ında Kırım’dan koparılıp Özbekistan’a sürgün edilen bir aileydi.Sanatçı,Özbekistan’da geçen çocukluk günlerini tek bir Haytarma topluluğunun yaşatmaya çalıştığı kültürünün ışığı altında geçirdi.Büyüklerinden, ayrılmak zorunda kaldıkları vatanın özlemini dinledi.Sürgünün acı öyküsünü yaşlıların gözyaşlarında yaşadı.Server Abkerimov,kendisiyle yapılan bir söyleşide;”Yaşlılarımızın hikâyelerini yıllarca hâfızamızda taşıdık.Çünkü bizim genetik hâfızamız çok güçlüdür.”sözleriyle Kırım Türkleri’nin yaşadığı zulmü unutmadığını,unutmayacağını ifâde etmişti.
Sanatçı,kendisinin bir parçası olarak gördüğü akordeonla 12 yaşında tanıştı ve bir daha hiç ayrılmadı.Çocuk yaşta başladığı müzik eğitimine Moskova Gnessin Müzik Akademisi’nde devam etti.Müzik akademisindeki başarılı eğitimin ardından Moskova Filarmonik Müzik Topluluğu “Mosconsert”te solist akordeonist olarak yer aldı.Abkerimov aynı zamanda eğitim gördüğü Gnessin Müzik Akademisi’nin profesörlerinden biriydi.
Annesi Sudaklı,babası Kezlevli olan sanatçı anavatanını ancak 33 yaşındayken görebildi.Trenden indiği anda ciğerlerine çektiği Bahçesaray havasını bir daha hiç unutmadı.Altı çocuğuyla sürgün edilen babaannesinin anılarıyla büyüyen Server Abkerimov,dinlediği hüzünlü sürgün öykülerinden etkilenerek ”Hâtıra”yı besteledi ve eserini sürgünün isimsiz kurbanlarına adadı.
Rusya’da yaşadığı dönemde, Vologda şehrinde verdiği ilk konserdeki performansıyla “Rusya’nın altın akordeonu” ünvânını sonuna kadar hak ettiğini ispatladı. Bu konserde Kırım Tatar halk dansının ezgilerini taşıyan “Moskova Haytarması”, soykırıma uğrayan atalarının kaderini anlatan “Hâtıra” ve vatanı Kırım’a yaptığı ziyâretlerini anlattığı “Vatan Motifleri” besteleri dinleyen herkesi âdeta büyüledi.
Server Abkerimov;Türkiye,Finlandiya, Almanya, Avusturya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, İspanya, İtalya,Malta, Mısır, Çin, Japonya , Tayland, Hindistan, Litvanya, Letonya gibi biçok farklı ülkede değişik müzik topluluklarıyla uluslararası müzik festivallerinde solo performanslar sergiledi.
Sanat yaşamını Prag’da devam ettiren sanatçı,2014 yılındaki işgâlden hemen sonra, Rusya’nın Kırım’da bir konser düzenlemesi teklifini reddetti.
Letonyalı besteci ve virtüöz Yury Peshkov’un anlatımıyla;”Server Abkerimov,Rusya’nın altın akordeonu olarak tanınmasına rağmen Rusya dışında çok daha büyük bir üne sahip oldu.’

Emine Demirbaş

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest