GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Dünya Göçebe oyunları Türk dünyasının önemli bir mirası.

Dünya Göçebe Oyunları, 2012 yılında Bişkek’te düzenlenen Türk Konseyi İkinci Zirvesi’nde, Kırgızistan’ın önerisiyle Devlet Başkanları Konseyi tarafından hayata geçirildi.

Dünya Göçebe Oyunları sadece Türklerin değil, aynı zamanda dünyanın tüm göçebe halklarının manevi bilincini ve tarihsel hafızasını canlandırmayı amaçlıyor.

Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun ana paydaş olarak katkıda bulunduğu organizasyon bu güne kadar üç kez Kırgızistan’da düzenlendi.

Eski göçebe kültür ve yaşam tarzını korumak ve ata sporlarını yaşatma amacıyla hayata geçirilen Dünya Göçebe Oyunlarının ilki 9-14 Eylül 2014 tarihinde Isık-Göl’de gerçekleştirildi.  Dünyanın 19 ülkesinden gelen sporcuların katılımıyla gerçekleştirilen bu oyunlar sayesinde, dünyadaki tüm halklar, göçebe uygarlığının büyüklüğüyle tanışmış oldu.

Dünya Göçebe Oyunlarının ikincisi, Kırgızistan’ın Isık Göl bölgesindeki Kırçın yaylasında düzenlendi. “Güç birliği Ruh birliği” sloganıyla, 3-8 Eylül  2016  tarihinde gerçekleştirilen uluslararası organizasyona, 53 ülkeden gelen sporcular katıldı. 

Üçüncü Dünya Göçebe Oyunları, Kırgız Hükümeti tarafından 2018 yılında yine Isık-Göl ilinde düzenlendi.  Bu kez 37 spor branşında, 82 ülkeden 2000’e yakın sporcu katıldı.

11 Eylül 2018 tarihinde Kırgızistan’ın Çolpon-Ata kentinde toplanan, Türk Konseyi Altıncı Zirvesi’nde Devlet Başkanları tarafından, Dördüncü Dünya Göçebe Oyunları 2020 yılında Türkiye’de düzenleme kararı alındı. Ancak yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ertelendi.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest