AşkanaGenelGüncelKırım TarihiKültür Sanat

DÖNER 1200’LÜ YILLARDA KIRIM TATARLARININ VAZGEÇİLMEZİ

Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde ilk kez Kırım’da tattığı döneri anlatmış, bir de reçete vermiş.

Döner’in Kırım’da 1200’lü yıllara uzanan hikâyesi var. Evliya Çelebi döneri görünce çok şaşırmış, iki-üç sayfa anlatmış. O zaman sadece özel misafirlere yapılan bir kebapmış. Et ince ince açılıyor, soğanda bir gece baharatlarla yatırılıyor, şişe dizilip pişiriliyor.

döner kebab
döner kebab – kırım tatar

 Bir hikâyeye göre ateş yakmak için odun yerine ahşap araba tekeri kırılıyor. Hikâye şöyle, Noyan Tatar’ı kızını evlendirmek için tam yola çıkacak, ziyaretine bir Kırım Tatar’ı geliyor. Özel misafir olduğu için kebap ikram etmek istiyorlar. Ama evde odun kalmamış. Ev sahibi düğünü ötelemeyi göze alıyor, kızının çeyizini taşıyan düğün arabasının tekerini kırıp ateş yakıyor. Bu gelenek uzun yıllar bu şekliyle devam ettiriliyor. Bu olay Evliya Çelebi’yi şaşırtıyor.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest