Genel

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırım’ın ilhakını tanımayacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü güçlü şekilde desteklediğini belirterek, “Uluslararası toplum, uluslararası hukuk ihlale karşı tek ses halinde konuşmalı” dedi.

Çavuşoğlu, Kiev’de düzenlenen Uluslararası Kırım Platformu Kuruluş Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın bağımsızlığının 30. yılını kutladı. Kırım’ın yasa dışı ilhakından bu yana hedi seneyi aşkın bir süre geçtiğini anımsatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:  “Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne olan desteğimiz çok güçlüdür. Uluslararası toplum, uluslararası hukuk bu ihlale karşı tek ses halinde konuşmalı. Kırım Platformunun bizim dayanışma ve bağlılığımızı gösteren etkili bir forum olarak hizmet edeceğine inanıyoruz. Bu platform, Kırım’a yönelik küresel farkındalığı artırmaya hizmet etmeli. Mevcut şartlar altında (Kırım’ın yasa dışı ilhakı) bu soruna yönelik kolay bir çözüm yok. Maalesef ki Birleşmiş Milletler mekanizması dahil uluslararası sistem, (Kırım meselesini) çözecek kadar iyi tasarlanmış değil. Diplomasi aracılığıyla barışçıl çözüm, hala tek yol. Bu da etkin koordinasyonu gerektiriyor. Bu platform, barışçıl ve uzun vadeli çözümü başarabilmemiz için çabalarımızı koordine etme konusunda önemli bir başlangıcı işaret ediyor. Kırım, Ukrayna’dır.”

Zirve öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, “Kırım’ın illegal şekilde ilhakını hiç tanımadık ve tanımayacağımızı da sürekli vurguluyoruz. Sadece bunu söylemek yetmez. Kırım ve Ukrayna’nın toprak ve sınır bütünlüğünü Ukrayna’yı destekleyen diğer dost ve müttefik ülkelerle dile getiriyoruz, desteğimizi vurguluyoruz. Ekim ayında da Ortak Stratejik Planlama Toplantısı’nı sevgili dostum Dimitri Kuleba ile gerçekleştirmek için tekrar Ukrayna’ya geleceğim” bilgisini verdi.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest