GenelGüncelKültür Sanat

Dağıstanlı Nogay şair Kadriye Temirbulatova anıldı

Nogay Türklerinin son yüzyılda yetiştirdiği en önemli simalardan biri olan ve genç yaşta hayata veda eden şair Kadriya Temirbulatova’nın doğumunun 70. yıldönümü vesilesiyle 12 dilde hazırlanan şiirler kitabı “Yiğitlerin Destanıyım” TÜRKSOY’da düzenlenen bir konferansla tanıtıldı.

Yazdığı vatan, ana, sevgi, bozkır konulu şiirlerle genç yaşlarında üne kavuşan şair Kadriya Temirbulatova’ya ithafen TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un evsahipliğinde düzenlenen etkinliğe, Dağıstan Cumhuriyeti (R.F.) Nogay Bölgesi Kültür Müdürü Sabirat Abubekirova, Dağıstan Cumhuriyeti  (R.F.) Devlet Sanatçısı Ord. Prof. Koşali Zarmanbetov, Avrasya Yazarlar Birliği Genel Başkanı Dr.Yakup Ömeroğlu ünlü Nogay ozanı Alibiy Romanov, Kadriya’nın şiirlerini tercüme eden Türk Dünyası’nın farklı bölgelerinden şairler,  Azerbaycanlı Barış Cavit Movsümlü, Kazakistanlı Marjan Erşu, Kırgızistanlı Altınay Temirova, Rus şair Marina Ahmedova-Kolyubakina, Başkurdistan’dan (R.F.)  Larisa Abdulina, Türkiye’den Sema Tanrıverdioğlu, edebiyat ve sanat camiasının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Büyük bir kültür birikimine sahip olan Türk toplumlarının; kadim kültürünün oluşumu, gelişmesi ve zenginleşmesine katkı sağlayan önemli şahsiyetler yetiştirdiğini belirtti.

Kültürümüzün mihenk taşları kabul edilen bu değerli şahsiyetlerin toplumlara yön verdiğini, halkların bilimsel, kültürel ve manevi gelişimine büyük katkı sağlayan çalışmalar yaptığını dile getiren Kaseinov, “İşte bu büyük şahsiyetlerden biri de Nogay Türklerinin ünlü şairi Kadriya Temirbulatova’dır. Öz dilinde şiirlerini yazan Kadriya’nın temel konuları aşk, vatan, anne, bozkır, Nogay halkı ve Nogay ili olmuştur. Onun kaleme aldığı şiirler o kadar akıcı bir dille yazılmış ki okurken bile sanki sonsuz bozkırlardan Nogay ezgilerinin hoş avazı duyulur. Onun şiirlerine çok sayıda güzel müzikler bestelenmesi ve yıllar geçmesine rağmen hala sanatçıların ve halkın dilinden düşmemesi tesadüfi değildir. Şiirleri ile ebediyete kavuşan Kadriya Temirbulatova, genç yaşlarında feci şekilde hayatını kaybetse de kısa ömründe Nogay edebi dilinin gelişmesine büyük hizmetlerle katkı sağlayabilmiş, onu daha da zenginleştirmiştir.“ diye konuştu.

Sabirat Abubekirova yaptığı konuşmasında, kısa ömründe yazdığı eserlerle zengin kültürel miras bırakan ve halkının ismini dünyaya duyuran yetenekli şair, Nogayların “Tan Yıldızı” Kadriya Temirbulatova’nın TÜRKSOY tarafından genç nesillere tanıtılmasının, doğumunun 70. yılı vesilesiyle şaire ithafen konferanslar düzenlenmesinin ve isminin Yalova Çiftlikköy’de bir caddeye verilerek yaşatılmasının Nogay ili ve Nogay Türkleri tarafından memnuniyetle karşılandığını ifade etti.

Abubekirova konuşmasının sonunda Düsen Kaseinov’a, Nogay Bölgesi Valisi Muhtarbiy Adjekov’un teşekkür belgesi ile Kadriye Temirbulatova’nın 70. doğum yılına ithafen hazırladıkları madalyayı takdim etti.

Etkinlikte konuşan ve Nogay sanat insanları adından bu etkinliğin düzenleyen TÜRKSOY’a teşekkürünü ileten Ord. Prof. Koşali Zarmanbetov, Kadriya Temirbulatova’ya ithafen çizdiyi resim eserini hediyye etti.

Türk Dünyası’nın edebiyat zirvelerinden Kazak yazar Olcas Süleymenov ve Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rzayev’in gönderdikleri Kadriya’ya ilişkin mektuplar okunduğu etkinlikte, Kadriya Temirbulatova’nın doğumunun 70. yıldönümü vesilesiyle 12 dilde şiirlerinin derlendiği “Yiğitlerin Destanıyım” kitabı tanıtıldı.

Kadriya’nın şiirlerini farklı dillere aktaran şairler Barış Cavit Movsümlü, Marjan Erşu, Altınay Temirova, Marina Ahmedova-Kolyubakina, Larisa Abdulina ve Sema Tanrıverdioğlu şairin birer şiirini seslendirdi.

Etkinlik Nogay ozanı Alibiy Romanov’un söylediği Nogay halk türküleri ile Zehra Engin ve Merve Yılmaz ikilisinin sunduğu geleneksel Nogay dansı gösterisiyle son buldu.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest