GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

CENGİZ AYTMATOV’UN AİLE ANDI

Tatar Türk’ü Nagima ve Kırgız Türk’ü Törekul çifti evliliklerinin ilk günlerinde birbirlerine bir söz vermişti: İlk çocukları erkek olursa ona Cengiz Han’ın adını vereceklerdi.

Cengiz,Türk milliyetçiliği yapmakla suçlanıp “Halk düşmanı” ilân edildiğinde 9 yaşındaydı. 10 yaşına geldiğinde büyük bir adam gibi çalışıp evine bakıyordu. 14 yaşında, köyündeki tüm erkekler cepheye çağrıldığı için Cengiz artık köyün de en büyük erkeğiydi. Yaşından büyük sorumlulukların sahibi olmuştu. Köyün tüm kadınlarının, çocuklarının sorumluluğu onun sırtındaydı. Annesinin, yaşlı ninesinin, kız ve erkek kardeşlerinin yükünü o taşıyordu. Hayatlarını idâme ettirmeleri için tek varlıkları olan hayvanların sorumluluğu da Cengiz’de idi. Bir gün tek besin kaynakları olan inekleri çalınmış, bu olay onda büyük bir öfkeye neden olmuştu. 14 yaşındaki Cengiz, hayatında ilk kez adam öldürmeyi düşünmüştü. Fakat bunu yapmadı, yapamadı..
Onun hayatının tek gâyesi babası Törekul’u bulmaktı. Babasının kutsal anısının peşinden gidecekti.
Sonunda buldu da… Babası Törekul Aytmatov’un şehit edilmesinden tam 56 yıl sonra Çon-Taş’tan çıkarılan kemiklere sarılarak: “Baba 50 yıldır seni arıyorum, neredesin” diyerek feryâd etmişti. Cengiz Aytmatov, babasından sadece “Toprak Ana”da bahsetmiş, kitabında ona şu satırlarla yer vermişti:
“Baba sana mezar yapamadım, senin nerede gömülü olduğunu bile bilmiyorum. Bu eserimi sana, babam Törekul Aytmatov’a armağan ediyorum.”

Cengiz Aytmatov, babası Törekul Aytmatov, annesi Nagima aytmatov kardeşi İlgiz aytmatov
Cengiz Aytmatov, babası Törekul Aytmatov, annesi Nagima aytmatov kardeşi İlgiz aytmatov

Cengiz Aytmatov, Törekul Aytmatov, Nagima aytmatov ve , İlgiz aytmatov

cengiz aytmatov
cengiz aytmatov

Kaynak Hüseyin Akdeniz

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest