Türk Dünyası

Çağdaş Azerbaycan’dan Şirvanşahlar Devletine Seyahat Konferansı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, “Çağdaş Azerbaycan’dan Şirvanşahlar Devletine Seyahat” konulu uluslararası konferans başladı.

Bakü Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansın açılış toplantısına Azerbaycan Kültür Bakanı Ebülfes Garayev, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMİA) Başkanı Prof. Dr. Akif Alizade, İçerişehir Devlet KorusuYönetim Kurulu Başkanı Asker Alekberov, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren ve çok sayıda bilim insanı katıldı.

Bakan Garayev, Şirvanşahlar devletinin yaklaşık bin yıl Azerbaycan topraklarında hüküm sürdüğünü söyledi.

Şirvanşahlar döneminde yetişen bilim ve sanat adamlarının Azerbaycan tarihinin sütunlarını oluşturduğunu vurgulayan Garayev, “Çağdaş bir ülke olarak tarihimize önem veriyoruz, geleceğe bakarken geçmişimizi de unutmuyoruz.” dedi.

AMİA Başkanı Alizade de Azerbaycan devlet geleneğinin eski Türk devlet geleneğine dayandığını, Şirvanşahlar devletinin de bu geleneği yaşattığını belirtti.

Ortaçağ Azerbaycan tarihinde Şirvanşahlar devletinin önemli yeri olduğuna vurgulayan Alizade, bu devletin 7 asır boyunca kendi parasını bastığını, donanmaya sahip olduğunu kaydetti.

IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Eren de Şirvanşahlar devletinin uzun süreli hükümranlık döneminde hem mimari ve şehircilik hem de siyasi ve diplomatik alanlarda büyük başarılara imza attığını söyledi.

Eren, basın mensuplarına yaptığı açıklamada ise “Şirvanşahlar devleti yaklaşık 10 asır yaşamış bir devlet. Bu bölgede İslam’ın yayılması ve kökleşmesi Şirvanşahlar döneminde olmuştur. Şirvanşahlar döneminde birçok önemli edebi eserler üretilmiş, ünlü ilim adamları yetişmiştir. Biz de İslam dünyasının yetiştirdiyi bilim adamları ve mimari eserleri inceleyen kurum olan IRCICA olarak Şirvanşahlar dönemini de programımıza aldık.” diye konuştu.

AMİA ve İçerişehir Devlet Korusu’nun ortaklaşa organize ettiği konferansa 30 ülkeden 150 bilim adamı katılıyor. Şirvanşahlar tarihinin farklı yönleriyle ilgili sunumların yapılacağı konferans yarın sona erecek.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest