GenelGüncel

Berlin Duvarı’nın Yıkılışı 9 Kasım 1989

Berlin Duvarı, 1961 yılında Doğu Almanya ‘da bulunanların Batı Berlin’e kaçmalarını önlemek amacıyla örüldü. Bu beton duvarın uzunluğu 155 kilometreydi. Soğuk Savaş’ın simgesi olarak yıllarca varlığını sürdürdü. Duvarı aşmayı başaran binlerce insan olduğu gibi, 136 kişi Batı’ya kaçmaya çalışırken hayatını kaybetti. Berlin Duvarı 9 Kasım 1989’da yıkıldı. Bu, Doğu Avrupa ‘da komünizmin çöküşü ve Soğuk Savaş döneminin sonunun habercisi oldu.

ALMANYA, 3 EKİM 1990’DA TEKRAR BİRLEŞTİ.

Angela Merkel de duvarın yıkıldığı gece , bariyeri aşan binlerce insanın arasındaydı.

Deutsche Welle’nin haberine göre; Doğu Almanya kökenli olan Almanya Başbakanı Angela Merkel, tarihe karışan Doğu Almanya Cumhuriyeti (DAC) ile ilgili değerlendirmede bulundu. Merkel, DAC’nin bir hukuk devleti olmadığını söyledi. “DAC’de proleteryanın diktatörlüğü ve komünist partinin liderliği esastı” diyen Merkel, buna karşı çıkan kişiler açısından yürürlükteki yasaların yalnızca kağıt üzerinde kaldığını vurguladı.

Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov, Bild gazetesi için kaleme aldığı makalede, duvarın yıkılmasını “Avrupa halklarının bayramı” olarak niteledi. Yazıda, “Berlin Duvarı insanları ve aileleri ayırmakla kalmadı; birbirlerini karşılıklı olarak nükleer savaş kıyametiyle tehdit eden, Avrupa ve dünyadaki kamplaşmanın sembolüydü” ifadelerine yer verildi. Gorbaçov, Almanların Berlin Duvarı’nı yıkarak Soğuk Savay’ın sona ermesine önemli katkı sağladığını savundu.

BERLİN DUVARI TARİHİ

2. Dünya Savaşı´nı kaybeden Almanya ve başkenti Berlin işgal kuvvetlerince Amerikan, Fransız, İngiliz ve Sovyet bölgesi olarak dörde bölündü.
Bir süre sonra ise Batı ittifakı benzer şekilde olan yönetim birimlerini birleştirdi fakat Sovyetler Birliği bu birleşmeye karşı çıktı ve ekonomisi sosyalizme dayanan, otoriter yeni bir rejim kurmaya başladı.

Doğu Almanya’dan Batı’ya kaçışlar büyük ölçüde Berlin üzerinden gerçekleşiyordu. Berlin Duvarı bu kaçışları engellemek için Doğu Almanya meclisinin kararıyla 12-13 Ağustos 1961’de bir gecede örülmüştür.

 

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest