GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

“Azerbaycan Sinemasının 120. yılı” Adana Film Festivalinde kutlandı

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY ve Azerbaycan Kültür Bakanlığı işbirliğinde bu yıl 25. Adana Film Festivali kapsamında “Azerbaycan Sinemasının 120. Yılı” özel oturumu ve film gösterimi gerçekleştirildi.


Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün katılımı ve evsahipliğinde, 75. Yıl Sanat Galerisi’nde düzenlenen ve çok sayıda sanatseverin ilgi gösterdiği etkinlikte, TÜRKSOY’un Azerbaycan Temsilcisi Elçin Gafarlı, Azərbaycan Devlet Sanatçısı Cahangir Novruzov, film yönetmeni ve eleştirmeni Ayaz Salayev, senarist ve yazar Elşad Aliyev, Azerbaycan sinemasının tarihi, gelişim süreci ve mevcut durumu hakkında bildirilerini sundu.

Adana Film Festivali "Azerbaycan Sinemasının 120. yılı"
Adana Film Festivali “Azerbaycan Sinemasının 120. yılı”

Konuşmasında Elşad Aliyev, Türkiye’de çekilip gösterime giren filmlerin aynı anda Azerbaycan sinemalarında da gösterime girdiğini, filmlerin oyuncu ve yönetmenlerinin katılımıyla gala geceleri düzenlendiğini belirtti.

Türkiye ile Azerbaycan arasında müşterek film projeleri hazırlandığını dile getiren Aliyev, Azerbaycan’ın geçen yıl Türkiye’deki 5 film festivalinden 7 ödülle döndüğünü, bunu da iki ülke arasında sinema alanındaki ilişkilerin bir göstergesi olarak gördüklerini vurguladı.

Aliyev, ülkesindeki ABD ve Türk yapımı sinema filmleri arasındaki rekabete de değinerek, “Birkaç yıl öncesine kadar Azerbaycan sinemalarında en çok izlenen filmler ABD yapımı filmlerdi ancak son yıllarda Türk filmleri Azerbaycan sinemalarında ABD filmlerinin önüne geçip bu durumu değiştirdi.” değerlendirmesinde bulundu.

Adana Film Festivali "Azerbaycan Sinemasının 120. yılı"
Adana Film Festivali “Azerbaycan Sinemasının 120. yılı”

Film yönetmeni ve eleştirmeni Ayaz Salayev ise Türkiye ve Azerbaycan’ın, dünya sorunlarına ilişkin söylemek istedikleri sözlerini, ürettiği sinema filmleriyle iletebildiklerini bildirdi.

Şair Nazım Hikmet’in “Güzel günler göreceğiz çocuklar” şiirinden alıntı yaptığı konuşmasında Salayev, “Azerbaycan ve Türkiye sinemasının geçmişinin çok güzel olduğunu söyleyemem ama geleceğinin çok güzel olacağını söyleyebilirim.” dedi.


Konuşmaların ardından yönetmenliğini Yaver Rzayev’in yaptığı ve Azerbaycan sinemasının tarihini yansıtan “Biri Vardı, Biri Yoktu” belgeseli özel gösterimi yapıldı. Film gösterimiyle birlikte, Adanalı sanatseverlere Azerbaycan sinemasının tarihi gelişimi, geçtiği aşamaları ve günümüzdeki durumuna ilişkin bilgi verildi.

Festival kapsamında ayrıca, Azerbaycanlı yönetmen İlgar Safat’ın “İçeri Şeher” filminin gösterileceği bildirildi.


120-летие азербайджанского кинематографа отметили на кинофестивале в Адане

В рамках программы 25-го Кинофестиваля в Адане состоялся круглый стол и кинопоказ, посвященные 120-летию азербайджанского кинематографа.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest