ASLA TESLİM OLMAYIZ
Irak’ın Kürdistan Bölgesel Yönetimin başkenti olan Erbil’de Türkmen Bakan Aydın Maruf ile buluşan TAKA gazetesi yazarı aynı zamanda Küresel Gazeteciler Konseyi(KGK) Denetleme Kurulu Başkanı Ahmet Külekçi çok çarpıcı bir röportaja imza attı. Kürtler, Türkmenler, Araplar, Keldani ve Süryani Hristiyanların yaşadığı bir milyonluk bir nüfusa sahip Erbil’deki izlenimlerini Külekçi şu şekilde paylaştı.
ÖNCE ERBİL’İ TANIYALIM
Kültürel çeşitliği, hareketli yaşamı ve ticareti ileErbil Ortadoğu’da kozmopolit bir metropol kenti. Erbil, 90’lı ve 2000’li yılları arasında küçük bir köygörünümünü andırıyordu. 2003 yılında Irak Savaşı’nın başlamasıyla, Erbil petrol ihracatını da etkileyerek çökmesine yol açmasından uzun bir süre sonra 2005’te Erbil’de tekrar petrol bulunarak ihraç edilmeye başlandı. Irak Savaşı’nın ardından ABD’nin bölgeden çekilmesinden sonra Erbil, 30 Ocak 2005’te Erbil, Duhok, Süleymaniye ve Halepçe illerinden Parlamenter cumhuriyet bir federasyon yapılanması ile birleşerek Kürdistan Bölgesel Yönetimini kurdular. Bölgede tekrar petrolün bulunmasından sonra Erbil’nin geliri devamlı ve hızla yükseldi ve şehir bir ticaret, alışveriş ve turizm kenti haline geldi. Erbil, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin en yüksek nüfusuna ve Süleymaniye’den sonra ikinci en geniş yüzölçümüne (15.074 km²) sahip ilidir. Erbil ve Süleymaniye ile birlikte Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin metropol alanını oluşturmaktadırlar. Bugün, Erbil Orta Doğu ve Basra Körfezine kıyısı olan ülkeler ile birlikte sürekli gelişen dünya çapında bir kent olarak ticari ve kültürel bir merkez konumunda. Erbil ekonomisi tarihsel olarak petrol sanayisi üzerine kurulmuş olsa da, Erbil şehri yürüttüğü turizm ve havayolları alanında önemli gelir kalemlerini oluşturmuş. Ulaşım yollarının kavşak noktasında bulunan Erbil, 12-15. yüzyıllarda büyük bir ticaret merkezi durumundaydı. 1309 (Rumi) Musul Salnamesi’ne göre, 4.000 nüfuslu kaza merkezinde, 2 cami, 10 mescid, 6 medrese, 5 sıbyan mektebi, 5 dârûl-aceze, 1 kışla ve 3 hamam bulunuyordu(4). Bugün Aşağı Erbil harabe halinde olup bir tek minare ayakta kalmıştır. Yukarı Erbil, kale içinde hâlâ 18. yüzyıl hayatı yaşamaktadır. Kale içindeki Kale Cami Hacı Molla İbrahim CamiiÖmerağa Medresesi ile Şeyh Şerif Tekkesihâlen kullanılmaktadır.
BU TOPRAKLAR SAHİPSİZ DEĞİL MESAJI
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, Alanya’da tanışmıştım. Küresel Gazeteciler Konseyi Alanya’daki yerel, yaygın ve dış basın buluşmasında “cesaret” ödülü alan Bakan Maruf ile ilk röportajımı Türkiye’de yapma fırsatı bulmuştum. Şimdi ise Erbil’deyim .Trabzon’dan Abdullah Özer kardeşimizle ilk kez gittiğimiz Irak’ta hem bir çok şehri gezme fırsatı bulduk hem de müthiş tarihi ve kültürel zenginlikleri ile dolu Erbil’de yiğit evlatlarımızın mücadele verdiği Irak Türkmen cephesini ziyaret etme onuruna sahip olduk. Her şeyden önce sayın bakanın davetine nezaketine ve gösterdiği ilgi- ve alakaya teşekkür ediyorum. Bölgede büyük bir özveri ve korkusuz bir şekilde uzun yıllardır mücadele veren sayın bakan aldığı sorumluluğun bilincini ve önemini çok iyi biliyor. Koltuktan güç almak yerine koltuğa güç katan bakan Maruf hem Ortadoğu’daki kan gölü haline gelen savaşın önüne geçilmesi noktasında diplomasi bir barışçıl tavır sergiliyor hem de net bir duruşla terör örgütlerine karşı “bu topraklar sahipsiz değildir. PKK DEAŞ ve FETÖ Başta olmak üzere her türlü terör örgütlerine karşı duruşumuzdan asla taviz vermeyiz ” mesajı veriyor. Erbil’de etnik ve dini oluşumlarla sürekli diyalog halinde olan bakan Maruf kapısını herkese eşit ve adil bir şekilde açmanın da haklı gururunu yaşıyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf Kürtler, Türkmenler, Araplar, Keldani ve Süryani Hristiyanların yaşadığı bir milyonluk bir nüfusa sahip Erbil’de her kesimden takdir görüyor .Erbil sokaklarında birlikte gezdiğimiz sayın bakana Erbil’de yaşayanlar büyük saygı ve sevgi duyuyor. Türkmen bakan burada gönülleri kazanmış kardeşlik köprüsünü sağlamlaştırmış.
TÜRKMEN CEPHESİ SAĞLAMDIR
Telafer’denMendali’ye kadar uzanan bölgede, Erbil, Telafer, Musul ve Kerkük’te, Bağdat’a kadar, bir taraftan da Diyala bölgesine kadar Türkmen kitlesi ve Türkmen varlığı bulunmaktadır. Bizim hem Irak merkezi hükümetinde hem de Irak Kürdistan Bölgesi hükümetinde büyük bir rolümüz var. Her iki parlamentoda da Türkmenler, özellikle de Irak Türkmen Cephesi aktif bir şekilde işine devam etmektedir” diyen bakan Maruf Irak’ta Türkmenlerin milli, kültürel ve siyasi haklarını elde etmeyi hedeflediklerini diğer etnik ve dini gruplarla da ilişkileri güçlendirmeye çalıştıklarını dile getirdi.
ERBİL’DE ARTIK YENİDEN SAHADAYIZ
Erbil’de 1995’te kurulan Irak Türkmen Cephesinin 24 Nisan’da 26. yaşını kutladıklarını söyleyen Türkmen Bakan, 2005’te ITC’nin Erbil’deki bürolarının kapatıldığını, 2011’de Erbil’de yeniden faaliyete geçmeye başladıklarını anımsattı. ITC 2011’den bugüne kadar 10 sene içinde siyasi, kültürel ve varlık anlamında büyük bir aşama ve ilerleme kaydetti.” diyen Maruf, bugün hem parlamentoda hem de hükümette temsilcilerinin bulunduğuna dikkati çekti. Maruf, Erbil’de ITC İl Başkanlığı ve ITC Yürütme Kurulu Erbil Ofisi bulunduğunu, ayrıca radyo, gazete ve haber ajanslarının faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, ileride de radyo ve televizyon kanalı açmayı hedeflediklerini söyledi. Maruf, Türkmenleri anlatmak ve haklarına sahip çıkmak için medyanın önemli olduğunun altını çizdi.
IRAK’TA YÜREKLİ BİR TÜRKMEN EVLADI
KDP lideri Mesud Barzani’nin başkanı olduğu ve Irak Anayasası’nda ‘Kürdistan’ olarak ifade edilen kuzey-Irak bölgesinde 2013 yılında yapılan seçimlere ilk defa katılan Irak Türkmen Cephesi(ITC)nin adayı olan Aydın Maruf, ITC ‘nin bölge yönetimi parlamentosundaki 3 Türk/Türkmen kökenli milletvekilinden olup ITCC ‘den seçilen tek temsilcidir. Gerçek adı Aydın Maruf Selim olan siyasetçi Aydın Maruf, bu adını daha sıklıkla kullanmayı tercih ediyor. Aydın Maruf, Türkiye ile Barzani yönetimi arasındaki iyi ilişkilerde önemli rol üstendiği bilinmekle beraber Türkiye’nin çizgisini Irak’ta temsil eden tek siyasi hareket olan, Kerkük bölgesinden seçilen Irak milletvekili Erşat Salihi’nin liderliğindeki ITCC‘nin parti örgütünde, en üst organı olan Yürütme Kurulu üyesi ve kuzey-Irak bölge parti sorumlusudur aynı zamanda.2013 seçimlerinde 122 liste numarasında 1’inci sıra adayı olan ITC mensubu Aydın Maruf, eğitimini Türkiye’de yapmış olup siyasi olarak burada yetişmiştir. Avukat Maruf, eğitimini Ankara Gazi Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans’yla tamamlamış olup gelecek vaat eden Türkmen dava adamı olarak adı geçmekte..
İDAM EDİLEN TÜRKMENLERİ ANDIK
Biz buraya gelmeden birkaç gün önce Irak Türkmen cephesinde 1996 yılında Baas rejimi tarafından idam edilen 48 Türkmen yetkiliyi anmak amacıyla tören gerçekleştirilmiş. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil İl Başkanlığı binasında düzenlenen törenle ilgili sayın bakandan bilgi aldım. Bakan Maruf, 31 Ağustos 1996’da Erbil’deki siyasi partiler arası iç çatışmayı fırsat bilen Baas rejiminin Irak ordusuyla Erbil’e girdiğini belirtti.Kentteki iç çatışmalarda Türkmenlerin taraf tutmadığını vurgulayan Maruf, buna rağmen 2 Eylül’de Irak ordusunun ITC başta olmak üzere Irak Milli Türkmen Partisi ve Türkmeneli Partisi bürolarına baskın düzenlediğini ve 48 Türkmen yetkiliyi Musul üzerinden Bağdat’a götürdüğünü hatırlattı.Türkmen Bakan Maruf, hiçbir mahkeme kararı olmaksızın daha sonra 48 Türkmen yetkilinin idam edildiğini ve şehit olduklarını söyledi.Türkmen şehitlerin barış ve diyalog yoluyla Türkmen davasına destek için yola çıktıklarını kaydeden Maruf, 2003’e kadar şehitlerin naaşının da verilmediğine dikkati çekti.Maruf, 2003 sonrası Baas Partisi’nin düşmesinin ardından Türkmen şehitlerinin naaşlarının ailelerine teslim edildiğini aktardı. Bizlerde şehitlerimizi andık ve onlara dua ettik hepsinin mekanları cennet olsun.
https://www.takagazete.com.tr/asla-teslim-olmayiz-roportaj,383.html