GenelGüncel

Afganistan İçin İstanbul Süreci Teknik Komitesi Aşkabat’ta toplandı

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Basın Bürosu’nun bildirdiğine göre, toplantıda, Afganistan’ın güvenlik ve istikrarına katkı sağlamak için alınması gereken ekonomik önlemler, devam eden enerji ve transit ulaşım ağı altyapı projeleri görüşüldü.

Toplantıya Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı temsilcileri,  AGİTyetkilileri, İstanbul Süreci’ne katılan devletlerin temsilcileri ve bu girişimi destekleyen uluslararası kuruluşlar katıldı.

Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vepa Khadzhiev toplantıda yaptığı konuşmada, sürmekte olan altyapı projelerinin Afganistan’daki güvenlik ve istikrarın belirleyici unsuru olduğunu belirterek bu nedenle; Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğal gaz boru hattı, Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu ve Türkmenistan-Afganistan-Pakistan (TAP) enerji iletim hattının inşası gibi projelerin uygulanmasına büyük önem taşıdığını kaydetti.   

Bölgedeki mevcut durum hakkında görüş alışverişinde bulunarak,  proje ve anlaşmaların uygulanmasını gözden geçiren katılımcılar,  İstanbul Süreci’nin temel amacını uygulamak için  diyalog ve güven arttırıcı tedbirler yoluyla Afganistan’a odaklanarak, bölgesel işbirliğinin, ekonomik ve politik etkileşimin arttırılmasının gereğini vurguladı.

Toplantıda ayrıca çok taraflı finansman mekanizmaları ve ticaretin kolaylaştırılması ile fiziki altyapının geliştirilmesi arasındaki ilişkiye de dikkat çekildi.

Afganistan İçin  İstanbul Süreci

 Afganistan’a destek sağlamak için 2011 yılında Türkiye’nin ev sahipliğinde, İstanbul’da  bir konferans düzenlenmiş ve “İstanbul Süreci” başlatılmıştı. Konferansa, bölge ve bölgenin komşularından oluşan  “Asya’nın Kalbi” oluşumu ülkeleri  katılmış ve  Afganistan konusunda; siyaset ve güvenlik, ekonomi, eğitim, kültür, hukuk alanlarında yapılacak işbirliği ve uluslararası kuruluşlar ile bölge ülkelerinden beklentileri kapsayan 23 maddelik bir metin üzerinde mutabık kalmışlardı.

Afganistan İslam Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan Cumhuriyeti, İran İslam Cumhuriyeti, Kazakistan Cumhuriyeti, Kırgızistan Cumhuriyeti, Pakistan İslam Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan Krallığı, Tacikistan Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti, Türkmenistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Krallığı’ndan müteşekkil “Asya’nın Kalbi” ülkeleri tarafından 2 Kasım 2011 tarihinde kabul edilen “İstanbul Süreci”, üye ülkelerde yapılan çeşitli toplantılarla devam ediyor. TRTAVAZ

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest