GenelGüncel

Nene Hatun “Evladım anasız büyür de vatansız büyüyemez”

Türk kadının kahramanlığının sembolü Nene Hatun

Nene Hatun, Osmanlı-Rus savaşında bebeğini beşikte bırakıp cepheye koştu. Bugün, Türk kadınının kahramanlığını gözler önüne seren Nene Hatun’un vefatının 64. yılı.

Türk kadının kahramanlığının sembolü "Nene Hatun"
nene hatun

Osmanlı tarihinin 93 Harbi olarak adlandırılan en önemli savaşlarından 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı…

Bu savaşta öne çıkan kahramanlardan biri de Nene Hatun. O, bebeğini beşikte bırakarak cepheye koşan bir Türk kadını. 

nene hatun

Erzurum’un Çeperli köyünde dünyaya gelen Nene Hatun, 16 yaşında Erzurumlu Mehmet Efendi ile evlendi. Savaş sırasında 22 yaşındaydı. “Bu bebeği bana Allah verdi, ona Allah bakar” diyerek, Erzurum halkıyla cepheye koştu. 

Genç yaşta gösterdiği büyük kahramanlıkla gönüllerde taht kuran Nene Hatun’un bugün de dillerden düşmeyen bu cesareti nesilden nesile aktarılıyor.

“Yılın annesi” 64 yıl önce vefat etti

NATO Orduları Başkomutanı Amerikalı General Matthew Ridgway, Erzurum’da Nene Hatun’u cesaretinden dolayı ziyaret ederek elini öptü. Türk kadınının vatanı için tüm fedakarlığı yapabileceğini gösteren Nene Hatun, isminin çok daha fazla tanınmasını sağladı.

Cumhuriyet döneminde “Kırkgöz” soyadını alan Nene Hatun’un 4’ü erkek, 2’si kız 6 çocuğu dünyaya geldi.

nene hatun

İlk çocuğu Nazım’ı ve sonradan doğan 2 oğlunu 1. Dünya Savaşı’nda şehit veren Nene Hatun, yakalandığı soğuk algınlığı ve zatürre nedeniyle kaldırıldığı Numune Hastanesinde 22 Mayıs 1955’te vefat etti.

Hayatının son günlerinde 8 Mayıs 1955’te “yılın annesi” seçilen kahraman Türk kadını Nene Hatun, vefatının 64. yılında saygı ve minnetle anılıyor.

Türk halkının kahramanlığını anlatarak övündüğü ve cesareti her nesle ulaşan Nene Hatun’un mezarı, Erzurum’da kahramanca mücadele ettiği Aziziye Tabyaları’nda bulunuyor.

Kaynak: TRT Haber

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest