GenelGüncelKültür Sanat

9 Ocak 1922 Dörtyol’un düşman İşgalinden kurtuluş günü – İsmail Cingöz

9 Ocak 1922

Dörtyol’un düşman İşgalinden kurtuluş günü kutlu olsun.

Mondros Mütarekesi’nin ardından başlayan işgaller sürecinde 11 Aralık 1918 günü 400 Ermeni askerinden oluşan Fransız birliği Dörtyol’u işgal etmiştir.

Fransız Ermeni lejyonu, işgali genişletme hamleleri kapsamında 19 Aralık 1918 günü Karekese Beldesi’ne yönelmiştir. Ancak Karekese’de Ömer Hocanın oğlu Mehmet (Kara Mehmet) önderliğinde direnişe geçen halkın, işgal kuvveti askerlerinin köye girmesine izin vermemesi üzerine çıkan çatışmada Fransızlar 15 kayıp vererek geri çekilmiştir.

Bu direnişte düşmana sıkılan kurşunlar, 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi’nin meşhur 7. Maddesi kapsamında Anadolu’yu işgale başlayan işgal kuvvetlerine karşı ilk kurşunlardır. Bu nedenledir ki Dörtyol/Karekese Köyü, Milli Mücadele tarihi için büyük bir öneme sahiptir.

Anadolu’da düşmana ilk kurşunun atıldığı Dörtyol’umuzun 102. Kurtuluş Yıldönümünü Kutluyorum.

Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Kahraman Şehitlerimizi ve Gazilerimizi şükranla Yâd ediyor, Yiğit Dörtyol halkına selamlarımı gönderiyorum.

İsmail Cingöz
İsmail Cingöz

İsmail Cingöz

Uluslararası Siyaset Uzmanı/M.A.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest