Kazak sanatçı Serik Nurmoldayev’den geleneksel müzikle stres terapisi
32 yaşındaki besteci Nurmoldayev, bir yıl önce başlattığı ve “Etno terapi” adını verdiği projesi kapsamında, insanlara karanlık salonlarda geleneksel müzikler dinletiyor.
Müziğin insanların stresten kurtulmasını sağladığını savunan Nurmoldayev, Almatı ve Nur Sultan kentlerinde yüzlerce kişiye müzik terapisi uyguluyor.
Nurmoldayev, yaptığı açıklamada, çocukluğunda anne ve babasının dinlettiği Kazak halk müziklerinden etkilenerek müzik eğitimi aldığını, 15 geleneksel müzik aleti çalmayı öğrendiğini anlattı.
Geleneksel müzik aleti ve müziğin etkisinin önemini vurgulayan Nurmoldayev, dinlediği halk müziği etkisiyle kendisinde bestecilik becerilerinin geliştiğini söyledi.
Nurmoldayev, Türk mitolojilerinde halk müzik enstrümanlarının uzay veya başka bir gezegen ile bağlantılı olduğuna dikkati çekerek, “Müzik enstrümanlarının sesi, genetik düzeyde insanları etkiliyor ve transa geçmesini sağlıyor.” dedi.
Geleneksel müziğin kendisine yaptığı etkiyi paylaşmak amacıyla geçen yıl geleneksel müzik terapisi projesini başlattığını ifade eden Nurmoldayev, müzik terapisinin stresi tedavi özelliğine sahip olduğunu dile getirdi.
Nurmoldayev, insanları karanlık bir salonda topladığını ve onlara kendi bestelediği geleneksel müzikleri dinlettiğini aktardı.
İnsanın gözlerini kapatıp, müziği dinlediğinde rüya gibi hayaller gördüğünü, sevinç, korku ve diğer duyguları hissettiğini anlatan Nurmoldayev, “Müzikal titreşim, insanı duygusal olarak etkiliyor. Farklı duygular hisseden kişi, kendine karşı samimi oluyor, kendinde biriken tüm negatifler duygulardan arınıyor.” dedi.
Nurmoldayev, stresin arttığı küreselleşme çağında insanların duygusal olarak içine kapandığına dikkati çekti.
Müzik terapisinde insandaki tüm korkuların geçtiğini savunan Nurmoldayev, “İnsan gerçekten terapi sonrası ruhsal olarak temizlenmiş, duygusal olarak yükselmiş hissediyor kendini. İnsan ayrıca hayatı sevmeye, ona renkli bakmaya başlıyor.” ifadesini kullandı.
Nurmoldayev, müzik terapisine katılanların dili ve uyruğundan bağımsız geleneksel müziği sevdiği, iş hayatlarındaki verimliliğinin arttığı değerlendirmesinde bulunarak, bugüne kadar yüzlerce kişinin terapiye katıldığını ve ilgi duyanların sayısının her geçen gün arttığını söyledi. TRTAVAZ