Türk Dünyası

7 EKiM TÜRKMEN BAYRAMI KUTLU OLSUN

Türkmen şehri Erbil`imizde 24 Nisan 1995’de Irak Türkmen Cephesinin kuruluşu ilan edildi.
Orada faaliyet gösteren Türkmen siyasi kuruluşları, bir çatı altında toplanarak Türkmen milli meselesini uluslararası mahfillerde savunarak ve Türkmen toplumuna gerçek hizmetleri ve yardımları sunarak öncü konuma oturdu.

2003’te Irak’ta rejim devrildikten sonra Türkmeneli bölgelerinde ve Bağdat’ta civar bölgelerde Irak Türkmen Cephesinin büroları açılarak halka hizmet vermede öncülüğü korumayı ve Türkmenlerin yeğane temsilcisi olduğu damgasını vurmuştur.

Irak Türkmen Cephesi yurt içi ve yurt dışında olan tüm Türkmenlere kucak açıp onların temsilcilerini 1997 yılının Ekim 4-7 günleri arası Erbil’de düzenlediği büyük Türkmen kurultayına çağırdı.
Irak Türkmen Cephesinin çağrısına cevap vererek, Irak’ın siyasi tarihinde benzeri görünmeyen, hür ve gerçek demokrasi temellerine göre tüm Türkmen kuruluşları toplanıp, birinci Türkmen kurultayı gerçekleştirdi.

Birinci Türkmen kurultayı 4-7 Ekim 1997 günleri arasında çalışmalar yaptı, sonuç bildirisi 7 Ekim günü okundu, serbestçe tartışıldı ve onaylandı.

O tarihi gün Milli Türkmen Bayramı olarak kabul edildi.

Türkmen siyasi tarihinde dönüm noktası olan 7 Ekim gününün Milli Bayram olarak kabul edilişi bildiriyor ki, o unutulmayan günde Türkmen toplumu tek sözle tüm kuruluşlar Türkmen milli meselesinin stratejisini çizdiler, Irak devleti’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği çerçevesinde Irak’a demokratik, parlamenter çoğulcu, insan haklarına saygılı bir düzenin gelmesi Türkmenlerin siyasi, milli, idari, kültürel haklarına kavuşmaları için ulusal ve uluslararası alanlarda mücadele vermektedirler.

Türkmen toplumu olarak, üzerimize düşen milli vazifelerden biri gerçek milli bayramlarımızı, günlerimize saygılı davranıp değer vermek, anmak, diğer günlerden farklı tutmak, toplum olarak evlerimizde de, iş yerlerimizde de anlamlı yaşatmalıyız, bugünlerin değer taşıdığını belirtmeliyiz.

Bu amaçla düzenlenen törenleri yalnız siyasi kuruluşlarımız da, kalmasın öteki bayramlarımız gibi çoşku içinde kendini göstermeli.
Bu açılım kardeşler, dostlar, aileler, akrabalar arasında kalmamalı, miletimize canlılık getirmenin yollarından biri de böylesi güzelim gelenekler yaratmaktır.

Bu milli Türkmen günü münasebetiyle tüm Iraklıları, özellikle Türkmen toplumunu candan kutlar, mutluluk ve başarılar dilerken birlik, beraberlik içinde, gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım ilkesini sözden eyleme geçirme yolunda hedefe doğru sert adımlarla yol alıp günlerimize içtenlikle renk katma çabasını güçlendirmeyi göze almalıyız

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest