GenelGüncel

5 Mayıs – Romanya’da Tatarca Günü

5 Mayıs – Romanya’da “Tatarca Günü” kutlanıyor.

Romanya’nın Dobruca bölgesi 1263 yılında Babadağ Kasabasının kurulması ile yoğun Türk nüfusu almıştı. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşına kadar da burada Türk nüfusu çoğunluktaydı. Romanya’nın başka bölgelerinden getirilerek yerleştirilen Rumen nüfusu ve göçlerle azalan Türk nüfusu bölgenin yapısını değiştirdi. Kırım’dan ve Kırım’ın batısından Abdülmecit döneminde getirilerek yerleştirilen Türklerle birlikte bugün Dobruca’da 150 bin civarında Türk topluluğu azınlık olarak yaşıyor.

Romanya’daki Türk toplulukları Romanya Demokrat Türk Birliği ve Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği olarak örgütlü durumdalar. Babadağ’da Saru Saltuk Baba, Köstence’de Kral Camisi, Bükreş’te ve İbrail’de Türk şehitliği var.

Fotoğraf :
Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania (UDTTMR)

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest