Genel

2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti ‘Özbekistan’ın Hiva şehri’

Özbekistan’ın Hiva şehri: 2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti

Özbekistan Hiva Türk Dünyası

37. Dönem TÜRKSOY Daimi Konseyi Toplantısı Kırgızistan’ın Oş şehrinde gerçekleştirildi. Tarihi İpekyolu güzergahında bulunan şehirde bir araya gelen TÜRKSOY üyesi ülkeler kültür bakanları ve uluslararası kuruluş temsilcileri, 2020 yılı Türk Dünyası kültür ve sanat hayatına yön verecek önemli kararları görüştü.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un üst düzey karar mercii olan TÜRKSOY Daimi Konseyi’nin 30 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilen toplantısına Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Azamat Camankulov, Oş Belediye Başkanı Taalaybek Sarıbaşov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türkiye Kültür Bakan Yardımcısı Nadir Alp Aslan, Azerbaycan Kültür Bakan Yardımcısı Rafik Bayramov, Kazakistan Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Nurkisa Dauyeşov, Özbekistan Kültür Bakan Yardımcısı Kamola Akilova, Türkmenistan Kültür Bakan Yardımcısı Gurbanmurad Mıradaliyev, TÜRKSOY üye ülkelerin heyet üyeleri, uluslararası kuruluşların başkanları ve davetliler katıldı.

Toplantının önemli gündem maddelerinden biri 2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını taşıyacak olan şehrin belirlenmesiydi.

2010 yılında TÜRKSOY’un girişimi ile hayata geçen ve ilk kez 2012 yılında Kazakistan’ın Astana şehrine verilen ‘’Türk Dünyası Kültür Başkenti’’ unvanı, Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi’nin oy birliği ile Özbekistan’ın Hiva şehrine verildi.

Özbekistan Kültür Bakanlığı’nın önerisini destekleyen Daimi Konsey üyeleri, Hiva şehrini 2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak seçti. 

Özbekistan’ın Hiva şehri 2020 yılı boyunca ev sahipliği yapacağı kültürel ve sanatsal etkinliklerle tüm Türk dünyasını bir araya getirecek.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest