AşkanaGenelGüncel

2 bin 500 yıllık tarihe sahip lezzet: Özbek Pilavı

Özbek kültüründe büyük önem taşıyan pilavın 100 den fazla çeşidi bulunuyor

Özbek pilavı Orta Asya’nın en çok sevilen geleneksel yemeklerinden biridir. 2 bin 500 yıllık tarihe sahip Özbek pilavı UNESCO’nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

Pilav, Özbeklerin günlük hayatının ve özel günlerinin parçası. Her aşçının kendinden bir şey katarak zenginleştirdiği ve bu nedenle “sanat” diye nitelendiren pilavın pişirilmesi bölgeden bölgeye farklılık gösteriyor.

Yaklaşık 100 çeşidi olan Özbek pilavının tarifi, ünlü tıp bilgini İbn-i Sina dönemine kadar uzanıyor. Özbekistan’da pilav için şarkılar, maniler, atasözleri ve deyimler bulunuyor.

“Bir pulun kalsa da pilav ye, bir günün kalsa da pilav ye. Fakir insan pilav yer, zengin insan ise sadece pilav yer. Gördün aş, kaldırma baş. İyi insan AŞ vaktinde gelir.” bunlardan bazıları.

Özbekistan’da her yıl “Özbek Pilavı Festivali” düzenleniyor. Ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen aşçılar, kendi yörelerine özgü pilavları hazırlayıp yarışmaya katılıyor. 

Özbek pilavının ana malzemeleri ise pirinç, et, soğan, ve havuçtur.

Özbek pilavı ülke kültüründe çok büyük önem taşır. Pilav özellikle düğün ve cenaze gibi özel günlerde büyük kazanlarda hazırlanarak servis ediliyor. Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde Arefe günü akşam saatlerinde de mahallelerdeki çoğu evde Özbek pilavı hazırlanır ve tüm mahalleye dağıtılır.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest