GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

1 EKİM DOĞU TÜRKİSTAN’IN İŞGALİ

Çin Doğu Türkistan’da her türlü sömürü faaliyetlerini yürütmekte, asıl Müslüman Türk halkı asimile etmek ve onları Çinlileştirebilmek için tüm devlet aygıtını kullanmaktadır. Çin’in bu asimile politikası, Doğu Türkistanlılar’ın kimliğinin yok edilmesi, Doğu Türkistan’ın demografik yapısının işgal güçleri tarafından değiştirilmesi ve bu kapsamda dil, din yasağı, seyahat yasağı, doğum yasağı gibi yasakların yanı sıra, tarihi eserleri, camileri ve Doğu Türkistan’a özgün medeniyet sembollerini tahrip etmektedir.

doğutürkistan
doğutürkistan

1 Ekim ve Doğu Türkistan…

Bugün 1 Ekim. Bakın tarih boyunca 1 Ekim’ler Türkistana yapılan işkencelerdir. Dayan gök bayraklı yiğit, bayrak yere düşmesin diye mücadele etmeye devam et. Bir gün geleceğiz.

1 Ekim Çin Halk Cumhuriyetinin 1949 yılında resmen kurulması ve Doğu Türkistan’da Komünizmin resmen ilan edilmesi.

1 Ekim 1955 Çin Halk Cumhuriyeti Komünist rejimi tarafından Doğu Türkistan isminin yasaklanarak resmen  bölgeye Xin Jiang Sincang Vey Vu Er Zi Ziçu Uygur Özerk Bölgesi adı verildi.

1 Ekim 2003 Doğu Türkistan’da Çinliler tarafından 100 günlük sert vuruş darbesiyle

binlerce müslüman şehit edildi.

16 Ekim 1964 Çinliler tarafından Doğu Türkistan’da ilk atom bombası denenerek

binlerce kardeşimiz şehit binlercesi hala sakat olan bir nesil yaratıldı.

23 Ekim 1969 Doğu Türkistan’da binlerce yıl kullandığımız Arap alfabesi yasaklanarak Kril alfabesine geçilmiştir. Amaç nesillerin birbirlerimi anlamaması.

Ekim ayı Doğu Türkistan için birçok olayları gebedir, bunları yazarak bir kaçını siz Doğu Türkistan dostlarına hatırlatmak istedim.

Çünkü Kızıl Çin hükümeti 1949 yılında Mao önderliğinde Doğu Türkistan’ı resmen istila ederek ata diyarı toprakları üst ederek kendi ideolojisi olan Komünist dikta rejimini inşa etmiştir.

Acaba Çin Halk Cumhuriyetinin 1 Ekim kuruluş yıldönümü münasebeti ile vereceği resepsiyonlarda aldığı her kadehte bir müslüman Türk’ün kanı olduğunu hatırlayacaklarmı?

Ekim ayı Doğu Türkistan için nelere gebedir en önemli olanları yukarıda sıraladık acaba şunları hatırlayabilirmiyiz

Ünlü şair Abdurrahim Ötkür’ün Çin zulmünden vefatı,Ünlü mücahid Hasan Mahsun’un şehit edilişi,vatansever şair Kutluk Şevki’nin şehit edilişi,buna benzer yüzlerce olay

Ekim ayı içinde gizlidir.

1 Ekim Doğu Türkistan’ın unutulmuş, tarihten silinmiş olmasın aksine Çin’in vereceği kokteyl ve partilerde Doğu Türkistan’ın hatırlanması tarih sayfasında olan yerini alması dileğiyle ünlü şairin dediği gibi

İstiklaldir o sönmeyen bir meşale,

Gönüllerde tutuşur gözlerde sönse bile.

türkistan
türkistan

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest