Aşkana

Tatar Mutfağından Lakşa Sorpası

Atmaca’da toy bar dep esittim akşam
Aş bolmadı, taş boldu işken lakşam

Lakşa, hamur parçaları demektir.

Çorbanın ana maddesi kesilip hazırlanmış hamur parçalarıdır. İçine yeşil mercimek, may pakla (kuru fasulye) veya patates konulabilir. Bu durumda, çorba içine konan malzemenin adını alır; mercimekli lakşa çorbası, paklalı lakşa çorbası, patatesli lakşa çorbası gibi.
Lakşa, çorba yapılırken taze hazırlandığı gibi, kaşık borek yaparken çıkan kenar hamurların değerlendirilmesi amacıyla kurutulmasıyla ya da, şiborek yapırken kalan kıyı hamurların birleştirilerek açılıp uygun şekilde kesilmesiyle de elde edilir. Her aile genellikle yaz sonu bütün bir kış yiyeceği lakşayı hazırlar ve bunu uygun koşullarda saklayarak gerektiğinde kullanır.

Lakşa hazırlamak için;

Malzemeler
1 bardak un
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı
Un, tuz ve yumurta ile sert bir hamur yapılır. Hamur yarım saat dinlendirilir, bir hamur tahtasında çok ince olmayacak şekilde, 3-4 mm kalınlığında açılır ve kuruması için bir bezin üstüne serilir. Yumuşaklığını kaybedip gevrekleşmiş olan hamur ortadan ikiye kesilir, yarım ay şeklinde üst üste konur. Hamurdan iki parmak kalınlığında şeritler kesilir. 4-5 tane olacak şekilde üst üste konan şeritler keskin bir bıçak ile ince, 2-3 mm olacak şekilde kıyılır ve unlanır, iyice kuruması için serilir.
Bazı ailelerde hamur şeritlenirken 1 cm genişliğinde kesilir ve üst üste konulan şeritler üçgen veya kare şeklinde kesilirek hazırlanır.

 

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest