GenelGüncelKırım TarihiKültür Sanat

YAÑI DÜNYA GAZETESİ 100 YAŞINDA!

“Yañı dünya” gazetesi – dünyada tolusınen qırımtatar tilinde neşir etilgen ekane aftalıq gazetedir.



Gazetege 1918 senesi temel qoyuldı. Gazete çeşit yıllarda çeşit adlarnen çıqtı: “Yeni dünya”, “Yañı dünya”, “Qızıl Qırım”, sürgünlikte “Lenin bayragı” , avdetten soñ kene “Yañı dünya”. 100 yıl içinde gazeteniñ urufatı da denişip turgan: başta arap, sonra latin, sonra ise kirill urufatında basıldı. Amma gazeteniñ tili deñişmedi – gazete her vaqıt qırımtatar tilinde basıldı ve basılmaqta. Qırımtatar yazıcı ve jurnalistlerniñ ekserisi  “Lenin bayragı”-“Yañı dünya” mektebini kördiler, bu gazetede pişkinleştiler.

yanı dünya gazetesi
yanı dünya gazetesi

Bu künlerde Qırımnıñ paytahtı – Aqmescit şeerinde “Yañı dünya”nıñ 100 yıllıgı munasebetinen «tögerek masa» ve halqara ilmiy-ameliy konferentsiya keçirildi. Bugün ise Qırımtatar akademik muzıkalı-drama teatrinde “Yañı dünya” gazetesiniñ 100 yıllıgına bağışlangan gala-kontsert ötkerildi. Kontsertte «Qırım» ve «Qaytarma» ansamblleri, «Yıldızlar» balalar ansambli, «Selsebil» kemaneciler ansambli, belli yırcı Edip Bagçasaraylı ve digerler çıqışta bulundılar – yubiley tedbirini öz yır ve oyunlarınen yaraştırdılar. Kontsertte “Yañı dünya” gazetesiniñ hadimlerine fahriy yarlıqlar taqdim etildi, olarnın tuvğan til oğrundaki fedakarane hızmetlerine yüksek qıymet kesildi.

yanı dünya gazetesi
yanı dünya gazetesi

Atamız İsmail Gaspralı: «Her şeyniñ başı – oquv, bilgi, edebiy til, milliy matbuat, edebiyattır. Bularsız ne milletni saqlamaq, ne de onıñ inkişafını temin etmek mumkün» degen edi. Onıñ «Terciman» gazetesiniñ devamcısı olgan “Yañı dünya”  gazetesini 100 yıllıgı münasebetinen hayırlaymız.

Yañı dünya gazetası
Yañı dünya gazetası

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest