GenelGüncelTürk Dünyası

TÜRKSOY Daimi Konseyi kararı ile 2020 yılı Kazak aydını Abay Kunanbay Yılı olarak ilan edildi

TÜRKSOY Daimi Konseyi kararı ile 2020 yılı, doğumunun 175. yılında Kazak aydını Abay Kunanbay Yılı olarak ilan edildi.

37. Dönem TÜRKSOY Daimi Konseyi Toplantısı Kırgızistan’ın Oş şehrinde gerçekleştirildi. Tarihi İpekyolu güzergahında bulunan şehirde bir araya gelen TÜRKSOY üyesi ülkeler kültür bakanları ve uluslararası kuruluş temsilcileri, 2020 yılı Türk Dünyası kültür ve sanat hayatına yön verecek önemli kararaları görüştü.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un üst düzey karar mercii olan TÜRKSOY Daimi Konseyi’nin 30 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilen toplantısına Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Azamat Camankulov, Oş Belediye Başkanı Taalaybek Sarıbaşov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türkiye Kültür Bakan Yardımcısı Nadir Alp Aslan, Azerbaycan Kültür Bakan Yardımcısı Rafik Bayramov, Kazakistan Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Nurkisa Dauyeşov, Özbekistan Kültür Bakan Yardımcısı Kamola Akilova, Türkmenistan Kültür Bakan Yardımcısı Gurbanmurad Mıradaliyev, TÜRKSOY üye ülkelerin heyet üyeleri, uluslararası kuruluşların başkanları ve davetliler katıldı.

Toplantının önemli gündem maddelerinden biri 2020 yılı TÜRKSOY çalışmalarının ithaf edileceği ismin belirlenmesiydi.

Türk Dünyası kültür ve sanat yaşamına ölümsüz eserler armağan eden saygın şahsiyetleri kamuoyuna tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla anma yılları ilan eden TÜRKSOY, 37. Dönem Daimi Konseyi kararı ile 2020 yılını ünlü Kazak aydını Abay Kunanbay’ın doğumunun 175. yılı münasebetiyle “Abay Kunanbay Yılı” olarak ilan etti.

Oy birliği ile alınan karar kapsamında 2020 boyunca, TÜRKSOY üyesi ülkelerde Abay Kunanbay’ı tanıtmak için bir dizi etkinlik gerçekleştirilmesi planlandı.

2010 yılından bu yana devam eden uygulama kapsamında TÜRKSOY geçtiğimiz yıllarda, Mahtumkulu Firaki Yılı (2014), Toktogul Satılganov Yılı (2014), Haldun Taner Yılı (2015), Semen Kadışev Yılı (2015), Yusuf Has Hacip Yılı (2016), Molla Penah Vagif Yılı (2017), Gara Garayev Yılı (2018), Mağcan Cumabay Yılı (2018), Cengiz Aytmatov Yılı (2018), Aşık Veysel Yılı (2019) ve İmadeddin Nesimi Yılı (2019)  olarak ilan etmiş ve bu kapsamda dünyanın dört bir köşesinde çeşitli etkinlikler düzenlemiştir.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest