Genel

TÜRKSOY “2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti” adayı Hive’de

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY Genel Sekreteri Büyükelçi Düsen Kaseinov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’in 2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak aday gösterdiği kadim Hive şehri için çalışmalarına başladı.


Kırgızistan’ın Çolpan Ata kentinde düzenlenen ve Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’nin üyesi olduğu Türk Konseyi’nin 6. Zirvesi’ne ‘onur konuğu’ olarak katılan Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev burada yaptığı konuşmasında, TÜRKSOY tarafından 2012 yılından itibaren uygulanan “Türk Dünyası Kültür Başkenti” uygulaması kapsamında Özbekistan’ın Hive kentinin 2020 yılında aday olduğunu duyurmasının ardından çalışmalarına başlayan TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov, beraberindeki heyetle başkent Taşkent’i ziyaret etti.


Özbekistan’ın Kültür Bakanı Bahtiyar Sayfullayev’in davetlisi olarak Özbekistan’a gelen Kaseinov, Taşkent ile Hiva şehrinin bulunduğu Harezm vilayetinin başkenti Urgenç’te görüşmelerde bulundu.


Özbekistan Kültür Bakanlığında, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ile Kültür Bakanı Bahtiyar Sayfullayev, Bakan Yardımcıları Ozodbek Nazarbekov, Umidjon Kukonbaev ve diğer yetkililer arasında yapılan görüşmede taraflar, 25 yıl önce kurulan TÜRKSOY’un kurucu üyelerinden biri olan Özbekistan’ın “Kültür Başkenti” süreciyle işbirliğini geliştireceğini vurgulayarak, Türk Dünyası zengin kültürel mirasını dünya genelinde tanıtmayı kendine amaç edinen TÜRKSOY’ın faaliyetlerinde Özbekistan’ın katılımlarının önemli olduğuna dikkati çekti.


Özbek Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in açıklamasının kendileri için bir ivme olduğunu dile getiren Kaseinov, Özbekistan’ın teşkilattaki faaliyetine kısa bir ara verdiği dönemde bile Özbek kültür ve sanat adamlarıyla iş birliğinin devam ettiğinin altını çizdi.


Kaseinov, “Özbekistan’ın faal katılımı olmadan Türk dünyası eksikti. Özbekistan’ın zengin tarihi ve kültürü, sadece Türk dünyasının değil, dünya medeniyetinin hazinesidir.” dedi.
Kaseinov, Özbekistan’ın teşkilata faal katılımının önemine işaret ederek “TÜRKSOY’daki yeriniz duruyor. Bayrağınız da asılı. Özbekistan Kültür Bakanının TÜRKSOY’daki temsilcisine ait oda da sizleri bekliyor. Ne zaman isterseniz herhangi bir açıklama yapmaksınız gelebilirsiniz. Biz, bu kararı bekliyoruz. TÜRKSOY, Özbekistan’ın faal katılımıyla daha da güçlenecektir.” diye konuştu.

Bakan Sayfullayev, Cumhurbaşkanı Mirziyoyev tarafından Özbekistan’ın tarihi ve kültürel zenginliklerin korunması ve tanıtılması yönünde güçlü bir  iradenin ortaya konulduğunu ve Hive’nin aday gösterilmesinin bu adımlar kapsamında gerçekleştirildiğini dile getirdi.
Sayfullayev Özbekistan’ın, üyesi olduğu TÜRKSOY ile işbirliğini daha da geliştirmek istediğini kaydederek, “Kimse bizi TÜRKSOY’dan çıkarmadı, bizim bayrağımız (orada) asılı duruyor. Biz, sadece geçici olarak faaliyetimize kısa bir ara vermiştik.” ifadesini kullandı.

Taşkent’teki görüşmelerinin ardından Bakan Yardımcısı Nazarbekov’un eşliğinde Harezm vilayetinin başkenti Urgenç’i de ziyaret eden Kaseinov ve beraberindeki heyet, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar hanlık başkenti olan ve UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesinde yer alan  kadim Hive’yi gezdi. Hive’nin tarihe meydan okuyan sarayları, benzersiz mimarisi ve çini süslemeleri bulunan medrese, cami, hamam ve diğer binaları TÜRKSOY heyetini kendisine hayran bıraktı.
Urgenç’te Harezm Valisi Farhod Fermonov ile görüşen Kaseinov, TÜRKSOY’un faaliyetleri ve 2020 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti adayı Hive şehrinin adaylık süreci hakkında bilgi verdi.

Görüşme’de Düsen Kaseinov, “Türk Dünyası zengin kültürel mirasıyla Altaylardan Balkanlara geniş coğrafyada yayılmıştır. Bu zengin coğrafyanın içerisinde ise eşine rastlanmayacak nadir bölgeler vardır. Hive, tarihi, kültürü, mimarisi ile bu bölgelerden biridir. Özbekistan TÜRKSOY faaliyetlerine kısa bir süre ara verdikten sonra muhteşem bir etkinlikle çalışmalara katılmaktadır. Özbekistan’ın çalışmalara aktif katılımı TÜRKSOY’u daha güçlendirecek, Hive’nin 2020 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olması, bu projemizin  marka değerini daha da yükseltecektir.” şeklinde konuştu.

TÜRKSOY heyetini kadim Türk toprakları ve Hive hanlığının başkentinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Harezm Valisi Farhod Fermonov, “Hive yıllara meydan okuyan tarihi bir Türk yurdu, hanlık merkezi. Atalarımızın zengin kültür ve sanatının yüksek düzeyini her taşında, her sütununda bizlere anlatan tarihi bir şehir. TÜRKSOY’un çalışmalarıyla birlikte dünyadaki tek açık hava müzesi olan Hive’yi bütün dünyaya tanıtmayı ve bir çekim merkezine dönüştürmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

 Büyükelçi Kaseinov’un Özbekistan temaslarında, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş da hazır bulundu. 

Hive’nin 2020 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti adaylığı
Kırgızistan’ın Çolpan Ata kentinde 3 Eylül 2018 tarihinde düzenlenen Türk Konseyi’nin 6. Zirvesi’ne ‘onur konuğu’ olarak katılan Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, TÜRKSOY’un 2012 yılından bu yana devam ettirdiği “Kültür Başkenti” uygulamasına değinerek, Dünyadaki tek müze şehir, Orta çağ Türk – İslam medeniyetinin nadir kültürel ve mimari anıtı olan kadim Hive kentinin, 2020 yılında “Türk Dünyası Kültür Başkenti” olmasını teklif ediyoruz. Bu amaçla halklar arası kardeşlik bağları daha da güçlendirmek, ekonomi ve ticari ilişkileri geliştirmek, turizmin en üst düzeyde canlanmasını hedefliyoruz.” diye konuşmuştu.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest