Türk Dünyası

Türkmenistan’ın Başkenti Aşkabat’da İpek yolu minyatür sergisi

Aşkabat Güzel Sanatlar Müzesinde, Mikro minyatür sanatının önde gelen sanatçısı Hasan Kale’nin eserlerinden oluşan serginin açılışında bir konuşma yapan Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapusuz, sergide, Anavatan’dan Atavatan’a ipek yolunun kültür öğelerinin paylaşıldığını belirtti.  Serginin bu yıl  “Büyük İpek Yolunun Yüreği Türkmenistan” temasıyla gerçekleştirilen dördüncü etkinlik olduğunu vurgulayan Kapusuz, kültürel ilişkilerimizi geliştirmekle ilgili katkıları için başta Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov olmak üzere, Kültür Bakanı ve Müze Müdürü’ne teşekkür etti.

Sergide pirinç tanesi, çay yaprağı, ipek kozası, iğne, çivi, kelebek kanadı, çekirdek kabuğu gibi küçük objeler üzerine çizilmiş anadolu ve ipek yoluna ait kültürel ve  tarihî öğeler bulunuyor.

Mikro Minyatür sanatının öncülerinden Kale, eserlerini  kelebek kanadı, saç teli, iğne, pirinç tanesi, çekirdek kabuğu, ipek kozası, gibi çok küçük objeler üzerine çiziyor. Bazılarını büyüteç olmadan görebilmenin imkânsız olduğu eserleri Kale,  her hangi bir mercek yardımı olmadan çıplak gözle çiziyor.

Kale, mikro minyatür sanatında kimseden ders almadığını, hocalarının kendisinin seçtiğini,  Mehmet Siyahkalem’den fırçanın kıvraklığını, Levni’den rengin ahengini, Nakkaş Osman’dan ise sultan portrelerinin inceliğini öğrendiğini, bu farklı üstad ve üsluplardan, kendisine ait bir çizgi oluşturduğunu ifade etti.

Çöp olarak görülen bazı objeleri sanat kapsülüne çevirirken, bakan gözlere farklı pencereler açıp farklı bakış açıları geliştirmeyi amaçladığını belirten usta sanatçı, Aşkabat’dan sonra Washington ve Los Angeles’te sergi açmayı planlıyor.

Sanatçının canlı demo çizimler de yaptığı sergi, üç gün boyunca ziyaretçilere açık olacak.

trtavaz

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest