Türkmenistan’daki antik Nisa Kalesi sınırları içerisinde bulunan anıtlar, eski şehir kalıntıları, kaleler ve çeşitli su yapılarının izleri ile geçmişe ışık tutuyor
Part İmparatorluğu’nun başkenti olan Nisa, Aşkabat şehrinin 18 km güneybatısında yer alan Bağır köyünün yakınında kurulmuş antik bir kenttir.
Tarihi kaynaklara göre Nisa kaleleri, dünyanın en güçlü devletleri arasında gösterilen Part İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir. Bu kalelerin inşası üzerinden binlerce yıl geçmiş olmasına rağmen, Antik Yunan ve Roma sanatının sentezi olarak ortaya çıkan medeniyetin izlerini günümüze kadar saklamayı başarmıştır.
Eski Nisa Kalesi
Eski Nisa, saray ve tapınak binalarının yoğunlaştığı merkezdi. Yapılan arkeolojik kazılarda burada Part İmparatorluğun hazinesi ve belgelerin saklandığı depo ortaya çıkartıldı. Mermer, altın, gümüş ve fildişinden yapılmış eserler bulundu. Devam eden arkeolojik kazılarda Eski Nisa Kalesi’nde bir tapınak da ortaya çıkartıldı.
Eski Nisa kalesinde bulunan nadir bir fresk parçası, Part resim mimarisinin başyapıtı olarak kabul edilmektedir. Partlılar bu kaleye “Mitridatkirt” ( kral Mitridat tarafından inşa edilen kale olarak) adını verdiler.
Yeni Nisa Kalesi
Yeni Nisa kalesi, Eski Nisa Kalesinin 1,5 km kuzeybatısında yer almaktadır. Halkın büyük bölümü “Yeni Nisa” kalesinde yaşıyordu. Yapılan arkeolojik kazılarda kalenin birkaç konut ve idari binaya sahip olduğu ortaya çıkartıldı. Nisa Kalesi, 2007’de UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.