AşkanaGenelGüncelKültür Sanat

Azerbaycan mutfağı, Anadolu Türk mutfağıyla birçok yönden benzerliklere sahiptir.

Azerbaycan’da özellikle etli, sebzeli ve hamur işi yemekler yemek kültürünün temelini oluşturuyor.
Çorba ve pilav çeşitlerinin büyük bir zevkle tüketildiği  Azerbaycan mutfağında, farklı tariflerle yapılan 100 çeşitten fazla pilav türü bulunmaktadır.
Gelişmiş yemek kültürlüyle 100 farklı pilav yapılan ülkede, dolma ve sarmanın da 30’dan fazla türü damakları şenlendiriyor.

Düşbere
Azerbaycan yemekleri arasında en bilinenlerden olan Düşbere, mantıya benzer bir teknikle yapılıyor. Çok ufak kesilen yufkaların içine dana ya da kuzu eti konularak katlanarak  suda pişirildikten sonra sirke ve sarımsak karışımlı sosla yenir. Bir anlamda Düşbere, Azerbaycan mantısıdır denilebilir.

Piti
Azerbaycan’ın meşhur yemekleri arasında olan Piti de Anadolu’nun pek çok yerinde yapılan etli güvece benzeyen bir yemek türüdür. Özellikle Şeki Şehri’nde ün yapan bu yemek, özel tasarlanmış bir güveçte kuzu eti, erik kurusu, nohut, patates, domates ve çeşitli baharatlar konularak yapılan ve yaklaşık 8 saat kadar pişirildikten sonra servis edilen bir yemek türüdür.

Şah Pilavı
Azerbaycan’ın pilav çeşitleri içerisinde belki de en bilineni olan bu pilav türü, pilavların şahı olarak kabul edildiği için bu isimle anılmıştır. Şah pilavında pirincin içine kuru kayısı, kuzu eti, kuru erik, kuru üzüm, kestane gibi malzemeler bulunmakta ve bu pilav, bir dış perdeyle çevrilmektedir. Bu hâliyle adeta Osmanlı mutfağının bir ürünü olan Şah Pilavı, yapılması bir hayli zor ama lezzeti emsalsiz bir Azerbaycan yemeğidir.

Levengi
Özellikle İran sınırına yakın Astara bölgesinde neredeyse her gün tüketilen bir yemektir. En çok balıkla yapılan bu yemek, kaz ve tavukla da yapılabiliyor. Yemeğe hakim olan lezzeti alça turşusu denilen erik ekşisi sağlıyor. Salça, erik ekşisi, ceviz içi ve karabiberle doldurulan et fırına veriliyor. Farklı bir lezzet olsa da bizim damak tadımıza oldukça uygun. 

Şekerbura ve baklava
Azerbaycan’ın en ünlü tatlılarındandır. Özellikle Nevruz bayramında her evde mutlaka bulunur. Öğütülmüş fındık ve cevizden yapılan bu tatlıları, sevmeyen Azerbaycanlı neredeyse yoktur. 

Bunların dışında Azerbaycan Mutfağı’nda çeşit çeşit dolmalar, Qoğal, Dovğa, Qutab gibi farklı türlerde lezzetler vardır ki, her birisi Azerbaycan Mutfağı’nın ne denli zengin olduğunun birer kanıtıdır.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest